От х:

Днес в x:

Ранен войник при стрелбата в Корен, изнасят го с хеликоптер

    Изнасяне на ранен военослужещ при отбранителни действия в полигона край хасковското село Корен беше част от тактическо учение на армията, носещо името „Ответен удар 2017“. В симулираната ситуация състоянието на боеца не позволяваше транспортирането му с медицински автомобил и затова се наложи въздушномедицинска евакуация. При нея военослужещите спазиха реда при транспортирането. Пострадалият беше откаран с джип и после с носилка до летищна площадка и изнесен с хеликоптер „Кугър“, който беше охраняван по въздух от боен вертолет „Ми-24“.

    „Ответен удар 2017“ е тактическо учение с бойна стрелба, планирано и организирано от щаба на 2-ра механизирана бригада, и представлява финален етап от подготовката на 31-ви механизиран батальон и придадените му формирования. Целта на учението е цялостна оценка на готовността и боеспособността на военните за участие в дълбока операция в тила на противника, както самостоятелно, така и в коалиция.

    В ученията участваха над 600 военослужещи с около 150 броя техника – бронетанкова и автомобилна. Учението се ръководеше от бригаден генерал Костадин Кузмов – командир на 2-ра механизирана бригада.

    Стрелбите наблюдаваха ген.-лейтенант Пламен Атанасов – зам.-началник на отбраната и ген.-майор Михаил Попов – командир на Сухопътните войски. „Наблюдавахме едни много добре организирани планирани действия, което говори за една добра предварителна подготовка и добра организация.“, заяви ген.-лейтенант Пламен Атанасов и допълни, че е демонстрирано едно много добро взаимодействие между всичките родове войски.

    Въпреки добрата организация на учението той не отрече, че армията се нуждае от модернизация и припомни, че българското въоръжение е от преди 30 г. В света навлизат все по-нови системи – и за разузнаване, и за радио-електронна борба и война, нови средства за поразяване, а ние в тази част изоставаме, каза още зам.-началникът на отбраната.

    За превъоръжаване на армията се подготвя проект.

    Идеята е модернизацията да стане едновременно. С отпуснатите средства за ВВС и ВМС, да се включат и Сухопътни войски, като се разсрочи плащането. В тази връзка на 99% проектът за Сухопътни войски е готов. „Към момента за инвестиционен разход, който ще бъде представян пред министъра на отбраната за внасяне в Министерски съвет, е почти готов. Очакваме до края на тази или началото на следващата седмица той да бъде внесен пред борда за управление на проекта и след това в Министерския съвет“, каза и командирът на Сухопътните войски. Той допълни, че се надяват да бъде гласуван максимално бързо, за да започнат стъпки по реализирането му.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (14)

    • 1
      Съ
      съпруга на военнослужещ
      132 -1
      14:45, 15 юни 2017
      Не е редно да поставяте така заглавието,вярно е че търсите сензация,но помислете малко за хората чиито близки участват в учението,при прочитане на заглавието не можете да си представите какво изпитва човек докато стигне до същността на статията,Бъдете малко повече човеци вместо просто журналисти
    • 2
      О.
      о.з. подполковник
      22 -3
      15:01, 15 юни 2017
      Ми-24 е боен вертолет, но позволява и превозването на група хроа както и ранени на носилки! За какво трябва да се прави допълнителен разход и риск /при евентуални бойни действия/ с това "прикриване на "Кугъра"? Ами за да се купи "Кугър"!
      • Су
        Су-37
        17 0
        15:58, 15 юни 2017
        Защото щом си О.З значи не ги разбираш новите тактики. (иронично) Те ся тия генералчета не са като едно време. Преди и ученията им учения и банкетите им банкети. Сега само агрономи се развиват.
    • 3
      За
      Защо
      42 -1
      15:14, 15 юни 2017
      А защо не отразихте когато в петък наистина пострада военнослужещ в ученията, сега само да се направят пред началниците...Защо тогава не го откараха със хеликоптер а го караха със една счупена военна линейка до софия...Сега голяма новина станало...За нищо не стават
      • Су
        Су-37
        9 0
        16:02, 15 юни 2017
        Ако бяха Биг брадър с камери навсякъде можеше и да го отразят. Ти знаеш ли по какъв начин се ходи на едно учение? Дори за едно влизане в поделение? С 300 разрешения и 100-тина питания към началници.
    • 4
      Та
      Така беше!
      17 -2
      15:25, 15 юни 2017
      Много правилна критика
    • 5
      На
      натовец
      10 -13
      15:27, 15 юни 2017
      баси тъпите драскачи сте. как един не каза нещо позитивно. пълно е с мързеливи критикари без капка въображение. ушанки долни сте всички писачи преди мене.
    • 6
      Ре
      Реформатор- лаладжия
      16 -4
      15:38, 15 юни 2017
      НАТОВЧ ти пък какво се кесиш това учение си е една игра на СТРАЖАРИ и АПАШИ каквато играехме като деца То войската ни за друго и не става така че по кротко го давай
    • 7
      Qw
      qwertyyugd
      23 -1
      16:36, 15 юни 2017
      оправете си ЗАГЛАВИЕТО,на доста хора роднините се притесняват зареди вашето извъртяно изказване
    • 8
      7/
      7/8
      17 -3
      17:11, 15 юни 2017
      Какво учение,какви войници , какви бойни техники,какви генерали , какви 5 лева ? Ако не дай боже стане някаква патаклама никой не може да ни помогне , ние сме най откъсаните...........
      • Ба
        Бай Ганю
        10 -5
        20:51, 15 юни 2017
        Кви военни са тия сегашните бе,ако ги набарат едновремешните КЕЧ-аджии с кирките и лопатите ще им Е..бат бойната слава.Мъжете се епилират и ревът ,че не можаха да отидат на гей парада,а женските са неразплложени.Това са едни паразити ,които играейки си на война харчат по 2млрд. На година.Кърлежи
    • 9
      Бр
      Браво на злобюлите!
      10 -8
      20:35, 15 юни 2017
      Събрали се 200-300 човека със смешни заплати и без всякакво осигуряване, направили с плюнка нещо, като са дали всичко от себе си няколко дена на полето с лишения и веднага се намериха хора, които правят само топчета у тях пред компютъра, да почнат да изливат помия. Спрете се с тази злоба, бе, ще ви състари. Еваси нещастните хейтъри.
    • 10
      Ва
      ВАНЯ
      10 0
      09:00, 16 юни 2017
      Идеална тема за обучение на военен полигон. Но имам един въпрос към отговарящия генерал на обучението. Къде беше хеликоптерът да превози наистина раненият воини на учението в Корен.Само на думи ли говорим за такива неща. Учим се на това а в действителност не го прилагаме. Защо? Тогава БОГ ДА НИ Е НА ПОМОЩ...
    • 11
      Сл
      славейко
      3 0
      15:36, 17 юни 2017
      ВАНИЧ и бог няма да ни е на помощ когато сами не си помагаме А ние и не искамеКаква армия с епилирани мъже и жени с непрекъсната менопауза с 2 самолета и един паднал въртолет и около 80 танка които ако се наложи няма и 5 км да изминат Добре че Бат Бойко Забележителния Неу,стоимия Всевишния се разбра с Ердоганича да не ни слага все още подготвените и складирани в одрински склад ФЕСОВЕ
    Последни новини