От х:

Днес в x:

Бум на кърлежите! По 100 души търсят лекарска помощ

В последните 2-3 седмици има бум на ухапаните от кърлежи. Те са много повече от миналата година – около 100 човека на ден търсят помощ. Това каза заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болници проф. Ива Христова пред bTV.

Вчера в София започна поредната част от обработката на парковете и градините срещу бълхи и кърлежи.

"След разходка навън проверявайте тялото си за кърлежи и ако откриете, най-добре е да потърсите медицинска помощ, за да бъде изваден кърлежът цял и да не се допусне зараза", съветва проф. Христова.

"Ако сте далеч от медицински пункт, например на излет в планината, носете винаги пинсета със себе си. Кърлежът трябва да се хване максимално близо до кожата и да се дръпне внимателно с постепенно увеличаваща се сила, така че да не се скъса хоботчето. В противен случай то остава в кожата и, ако кърлежът е заразен, инфекцията продължава да се предава", допълни проф. Христова.

Заболяванията, които се пренасят от кърлежите, са различните – у нас най-често се среща лаймската болест. Характерното зачервяване при нея се появява 10-ина дни след ухапването. Ако не се вземат мерки, настъпват увреждания на вътрешните органи.

Втората по честота болест е марсилската треска, която протича с повишена температура, с локално черно петно на мястото на ухапването и дребен обрив.

Другите са вирусни инфекции, които са редки за нашата страна, но са много тежки заболявания.

"Средно около 10 и 20% от кърлежите са заразени, но това варира от град до град, дори и в различните паркове в един и същи град", посочи проф. Христова.

Хората трябва да са особено внимателни при посещението на паркове и градинки – там възможността да бъдат ухапани от кърлежи, бълхи и комари е най-голяма.

"Пръскането, което започна, е достатъчно. Почти всеки месец има обработка с препарати, които щадят околната среда и са разрешени от Министерството на здравеопазването", посочи Цезарина Илиева от Столичната здравна инспекция.

Важно за гражданите да се съобразяват с указателните табели и да спазват карантинния период. Обработките се извършват от 5:00 до 10:00 часа сутринта, когато в парковете няма много хора. 

Източник: http://kanal3.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини