От х:

Днес в x:

До края на януари и началото на февруари се очаква пикът на грипа

Ситуацията с грипа у нас  е динамична и страната се намира в момента в подножието на платото на разпространение на заразата. Отчита се стремглаво повишаване на заболеваемостта. До седмица- две се очаква пика и случаите ще започнат да намаляват. Това коментира в предаването „Събуди се” на NOVA проф. Ива Христова от Национален център по заразни и паразитни болести.

В столицата в момента се отчита, като място с едно от  най-ниските нива на заболеваемост. Според нея обаче, това се дължи на липса на регистриране на болните.

„До края на януари и началото на февруари се очаква пикът на заболяването, след което ще започне понижение на случаите”, каза проф. Христова. Според нея 99% от заболелите са с грип щам А. относно прилаганите ваксини, тя посочи, че ефективността е много по-висока от предходни години.

По думите на професорката хората в активна възраст, които са се срещали с грип вече, могат да го изкарат по-леко. Малките деца, възрастните  над 65-години и при тези с хронични заболявания болестта протича по-тежко.

Христова уточни, че морбили все още няма в България. Тя добави, че в момента случаите на скарлатина са по 200-300 на седмица, а на варицела около 600.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини