От х:

Днес в x:

Хавай подкрепи със закон Парижкото споразумение за климата

Хавай стана първият американски щат, който прие закон за еко стандарти в съответствие с Парижкото споразумение за климата, предадоха Ройтерс и БТА.

Губернаторът Дейвид Айдж подписа закона, който изисква от държавните служители да планират реакцията на щата на климатичните промени.

"Хората идват на Хавайските острови, за да се наслаждават на околната среда. Климатичните промени застрашават нашите рифове и нашето време, а това застрашава и нашата икономика", каза Скот Глен, съветник по околната среда на губернатора.

На Хавайските острови вече има строги екологични правила, но новият закон е първият, в който директно се споменават стандартите на Парижкото споразумение за климата.

Законът предвижда създаването на щатска комисия, която ще изследва климатичните промени и ще изготви подробен план за реакция както на покачване на нивото на океана, така и на климатичните промени като цяло. 

Условието е този план да е в съответствие с разпоредбите и стандартите, заложени в Парижкото споразумение за климата.

Според президентът Доналд Тръмп споразумението застрашава милиони работни места в САЩ. Той обяви миналия четвъртък, че страната му ще се изтегли от договора.

В отговор губернаторите на големите и богати щати Калифорния, Ню Йорк и Вашингтон обявиха, че създават климатичен съюз на щатите, които ще спазват ангажиментите на Парижкия договор. Хавай се присъедини към съюза в петък.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини