От х:

Днес в x:

Парижкото споразумение за климата влиза в сила през ноември

Парижкото споразумение за климатичните промени ще влезе в сила след 30 дни, след като достатъчен брой страни го ратифицираха, съобщи Асошиейтед прес.

Вчера ООН уточни, че договорът ще влезе в сила на 4 ноември, тоест преди следващата световна конференция за климата в Маракеш, отбеляза Франс прес.

За да стане документът валидно действащ, той трябва да бъде ратифициран от 55 страни, на които се падат 55 на сто от емисиите на вредни газове в света, припомня БТА. Той вече беше ратифициран от 72 страни, които са източник на 56 процента от емисиите на парникови газове.

Тази седмица споразумението бе подкрепено от Европейския парламент, което дава възможност на седем европейски страни да го ратифицират, отбелязва Ройтерс и добавя, че то вече получи подкрепата на големи "замърсители" като Китай, САЩ и Индия.

Говорителят на ООН Фархан Хак каза, че се очаква още днес ЕС, Канада и Непал да депозират документите за ратификация на споразумението.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства новината за скорошното влизане в сила на споразумението, договорено в Париж през декември м.г.

Той каза, че влизането в сила на договора може да е повратна точка в историята на планетата.

Говорейки от една от градините на Белия дом, Обама каза, че само по себе си споразумението няма да реши кризата с климатичните промени, но ще помогне за отлагането или за избягването на някои от най-тежките последици на глобалното затопляне.

Това споразумение ни предоставя възможно най-добрия възможен шанс да спасим планетата, каза Обама, за когото борбата с климатичните промени беше сред приоритетите в двата му президентски мандата.

Нито една страна, дори и могъща страна, каквато е нашата, не може да посрещне това предизвикателство сама. Трябва да действаме заедно, каза Обама.

Споразумението задължава богатите и бедните страни да предприемат действия, за да намалят покачването на глобалните температури, които водят до топене на ледниците, до покачване на нивото на океаните и моретата и до други последици.

То изисква от страните да представят национални планове за намаляване на емисиите на парникови газове с цел ограничаване на повишаването на глобалните температури под 2 градуса по Целзий, припомня Асошиейтед прес.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини