От х:

Днес в x:

Бивш главен инженер на ВиК: Трябва да “гръмнем” всичките 70 кладенеца

“Моята идея за преодоляване на кризата с водата в Хасково е да “гръмнем” всичките работещи 70 кладенеца, от които се снабдява градът. Наричаме процедурата “гърмене”, използва се така наречената въздушна пушка. В кладенеца се вкарва въздух под голямо налягане, после с помпа се вадят всички утайки. Това увеличава дебита на кладенеца. Средно с по 2 литра да го увеличи, това прави 140 литра в секунда, което напълно компенсира 130-те от двете спрени помпени станции – 1 и 2.”

Предложението направи бившият главен инженер на ВиК Хасково, вече пенсионер, Константин Калинов.

Това стана на организираното от ексшефа на ВиК Атанас Бързев обсъждане на мерки за излизане от кризата с водата в града. Той покани на срещата всички бивши управители на водното дружество и техническите им екипи. Не дойде обаче никой от поканените. В клуба на БТА пристигнаха само Бързев, бившият началник на район “Хасково” във ВиК Атанас Димов и Калинов.

“Поканихме Мария Киримова, Георги Узунов, Александър Добрев, Тодор Марков. Киримова обясни, че има личен ангажимент и не може да присъства. Петко Стойчев бил в чужбина. Другите не отговориха”, обясни инициаторът на срещата Атанас Бързев.

Константин Калинов, който е работил във ВиК от 1973 година до пенсионирането си, допълни, че “гърменето на кладенците” също струва пари, но не много – по около 2000 лв. за всеки. Но пък може да стане много бързо и добивът да се увеличи до нормално водоподаване в рамките на месец.

Другият бивш началник във ВиК – Атанас Димов, пък предложи да се огледат всички помпи на кладенците. “Остарелите да се ремонтират, ако трябва да се подменят. Това също увеличава дебита на кладенеца. Имахме такъв случай в Гарваново преди години. Сменихме помпата, добивът се увеличи значително и отпадна нуждата от допълнително водоподаване към селото”, допълни Димов.

Атанас Бързев пък потвърди предишните си идеи за излизане от водната криза - пускане на вода с отклонения от нормите във водопроводната мрежа, възстановяване на помпена станция “Узунджово 1”, “тръба в тръба” в проблемните участъци на града с най-много аварии и най-малко сградни отклонения.

След срещата в клуба на БТА управителят на ВиК Тодор Марков коментира за Haskovo.net, че в предложението на Калинов има резон. “Проблемът обаче е, че за да се направи това, трябва да се спре помпата в този кладенец. А в условията на воден режим не можем да си позволим спирането на нито един кладенец. Що се отнася до идеята на Атанас Димов за оглед на помпите и евентуален ремонт или смяна, това ние го правим всеки ден. Всяка помпа си има експлоатационен срок, но следим състоянието им”, уточни Марков.

Шефът на ВиК допълни, че възстановяването на “Узунджово 1”, предлагано от Бързев, на този етап е невъзможно. “Станцията е срината със земята. Кабелите на захранването ги няма. Довеждащият водопровод пък не съществува на кадастралната карта. За да го пуснем в експлоатация, трябва да има проект, сервивути, които се заплащат. Някога, което е правен, всичко е било държавно и условията са били други. Сега ще е бавно, трудно и скъпо”, коментира Марков.

За другата идея на Бързев - “тръба в тръба” за проблемните участъци, ВиК-шефът заяви, че такова нещо в градски условия трудно се прави. “Първо стеснява водопровода, второ трябва да се пробива за всяко едно сградно отклонение. Такава технология се прилага за свързване на две села примерно, в полето, където има само две точки на свързване”, обясни Тодор Марков. Той посочи, че новите сондажи са най-бързото и правилно за момента решение. "Освен това силно се надявам утре да ни пуснат поне половината от спрените кладенци в двете помпени станции. С тях и допълнителните мерки, които сме взели, мисля, че изкараме лятото без особени проблеми".

Тодор Марков допълни, че има ефект от водния режим. "Количеството вода в 30-хилядника беше 3500 кубика в края на миналата седмица, сега е около 8000 кубика", обясни той. 

Марков обясни, че не е отишъл на днешната среща, защото има приемен ден.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (20)

  • 1
    Браво на специалистите в областта на водоснабдяването бързев, калинов и димов ! Мишките се скриха ! Не ги интересува нищо само заплатите ! Нямат никаква отговорност и смелост за диалог! Гледат сеира на сегашният шеф- .... ! Населението на хасково на режим целогодишно! Безсрамие!!!
  • 2
    Аа
    АА
    57 -7
    13:33, 8 юни 2017
    Къде са били до сега ВИК та не са си оправили помпите до сега . За какво им плащаме заплати и прескъпа вода .
  • 3
    Аа
    АА
    67 -12
    13:38, 8 юни 2017
    Къде изчезна БЕЛИВАНОВ . Той няма ли отношение по въпроса с водата . Може би Д.Д му забранява да се меси в неговите далавери .
    • Ма
      мастикаджия
      20 -2
      17:24, 8 юни 2017
      Да ,забранява му!
  • 4
    Ли
    лили
    40 -5
    13:49, 8 юни 2017
    Спрете водата изцяло и няма да имате никакви проблеми
  • 5
    Мн
    Много просто
    65 -4
    13:53, 8 юни 2017
    Предложил бил евтин начин!!! Чакай бе! Тука пари има за усвояване, за едни милиони се говори, отпуснати от държавата. Кви 2 хиляди кви 5лв. Чакай първо да "гръмнем" милионите, пък кладенците са лесна работа....
  • 6
    Тр
    Тракиец
    12 -17
    14:10, 8 юни 2017
    Скрийй се бе Димоффффф Виж коментара
  • 7
    78
    7878788888..............
    45 -12
    14:42, 8 юни 2017
    Само тези трима души ли милеят за града ни и за водния му проблем? Къде е кризисния щаб, Вик, Общината? Но, се събраха, за да обявят водния режим и да спрат водата? Това е политиката на тези дето ни управляват: няма, не може, не стига и .... все такива! Много хора си спомниха какво е правил в миналото Бързев, Р. Йовчева и други, а когато гласуваха не си спомниха какво получихме от ПП ГЕРБ и ББ, та си ги избраха отново! Това българите са големи мазохисти! Ще си стоим бедни, без вода, без децата край нас, без ...... и ще си търпим!
  • 8
    Ян
    янчо
    25 -35
    14:43, 8 юни 2017
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 9
    Ha
    has
    60 -4
    15:04, 8 юни 2017
    Инж.Калинов е може би най-добрия специалист. Той е специалистът работил най-дълго на "терен". Слушайте и правете каквото казва. Той "не си проветрява устата" с говорене.
    • До
      доц. Георгиев
      47 -2
      15:55, 8 юни 2017
      инж. Калинов е най-добрия! И като човек и като специалист от всички споменати и споменавани имена по ВиК въпроса! Той е жива енциклопедия! Човек с огромен опит и познания! Докато го слушате, ако можете и да го чуете ще сте по-добре и Вие и ние!
  • 10
    За
    Зарейна Светлина
    25 -4
    15:43, 8 юни 2017
    А аз се чудя:
    1-во - Както казва някой по-горе, защо не са предприели мерки предишните, а сега акъл дават.
    2-ро - Не са ли те тези довели до това положение Хасково - изтървана работа.
    3-то - Кога ще подменят помпените станции с нови, за да ни падне водата
    4-то - Защо не е сега, така и така има режим.
    5-то - Ако това е най-бързият вариант искам да знам и да видя колко точно е бърз варианта.
    6-то - Кога ще извадите документи и сравнителни анализи на ситуацията в медиите, за да ги видим, нищо че сме прости, може пък да хванем нещо.
    И тн.
  • 11
    До
    Добрев
    33 -8
    16:07, 8 юни 2017
    Да взривят главата на Добрев страши младши, делянчо доносничиш ли на чуждо разузнване предател си долен.
  • 12
    Що
    Що ли?
    11 -3
    16:39, 8 юни 2017
    Kакво става с тръбата от яз. Тракиец?
    • Ko
      kovo
      3 0
      09:02, 9 юни 2017
      Наистина, преди да се спрат големите консматори на вода - Текстилен завод Мануела ( бивше "Жеко Димитров"), Фирма "Свила" и др, ясовир Тракиец бе основен доставчик не само за промишлената зона, но и за питейна вода. Та защо никой не го споменава като възможност?
  • 13
    Въ
    Възмутен
    30 -4
    17:13, 8 юни 2017
    Еййй върнахте ни в 19ти век. С този режим на водата засрамете се всички и вик и кмет и общински служители и всички отговорни.
    Най-скъпата вода в бг плащаме дайте един грамотен отчет до последният лев къде отиват тези пари!!!
  • 14
    Би
    Бибитко
    10 0
    19:32, 8 юни 2017
    Вижта последното изречение кой, кога и защо не е дошъл.... Киримова.. Узунов... "Другите не отговориха". А кой е сред другите? Ал. Д. Баща на екс минстър, разперил ръце като месия или в молитва към всевишния на предизборните плакати, които май още висят...
  • 15
    Ов
    овчарчето калитко
    17 0
    19:44, 8 юни 2017
    Вижте сега Дилянчи и котилото около него знаят че сега са на власти каквото засмучат сега то ще си е тяхно и затова бързат Че публиката недоволствала за тях е без значение Нека ДУХАТ СУПАТА казват те и това е резонно за тях те са управници с БАЛКАНСКИ МАНТАЛИТЕТ и в парламента и в Мин съветхт и в Америка да отидат те си са Бай ганювци Трябва да се бърза да се вземат тези 2 000 000 пък после ------майната му няма кой да ни дири сметка Ето това последното липсата на възмездие е ------ва мамата на държавата
  • 16
    Ду
    Дудьо
    6 -7
    21:19, 8 юни 2017
    Викам да се гръмнете всички на снимката и всички останали отговорни управляващи
  • 17
    Къ
    Къци Маймуната
    6 -1
    01:33, 9 юни 2017
    И няма да има нито един арестуван и осъден щото са Герберасти като мен :))
Последни новини