От х:

Днес в x:

Наглите се възползвали от поправка в закона, поискана от ЕС

Законопроект, внесен от правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок, подкрепяно от Патриотичния фронт е помогнало на двама осъдени за отвличания от бандата "Наглите" да успеят да поискат и получат разрешения от съда да излязат предсрочно с мотив, че се били превъзпитали. Промените в Закона са направени заради европейски изисквания. Скандалните поправки в Наказателния кодекс са приети в предпоследния работен ден на миналия парламент с изменения в преходните разпоредби на Закона за изпълнение на наказанията. Случаят прилича на скандала с поправката "Ванко 1" от 2006 г., с която наказанието за склоняване към проституция в НК в някои случаи значително беше намалено припомня в. Сега.

Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца заедно с още двама съучастници изтърпяват присъди за 12 отвличания, извършени в периода март 2007 - октомври 2009 г. Евтимов получи 18 г. затвор, а Димитров - 10. Парите от взетите откупи не са открити и до днес. 

На 7 февруари в "Държавен вестник" излиза промяната в НК, която им дава право лично да искат от съда предсрочно условно освобождаване. Дотогава единствено затворническата администрация и прокурорите имаха право да правят такива предложения. Абсурдното е, че депутатите отменят и алинея, според която осъдените за опасен рецидив имат право да излязат на свобода едва когато им остават не повече от 3 г. от присъдата и са излежали две трети от нея. Присъда за опасен рецидив има Евтимов - 4 години, тя му е наложена по друго дело. Димитров пък е подсъдим за убийство по друг процес. С промените се дава право на рецидивистите да искат максимално рано предсрочно освобождаване.

Съвсем скоро след приемането на поправката в НК двамата затворници подават молби в Софийския градски съд да бъдат освободени предсрочно. Протоколите от делата, с които "Сега" разполага, съдържат любопитни детайли.

По жалбата на Любомир Димитров се произнася съдия Петър Стоицев. Той освобождава осъдения с мотива, че е изтърпял 8 години, 4 месеца и 1 ден, като се брои намалението "два работни дни за 3 излежани", и му остават 1 година, 7 месеца и 29 дни. Според Стоицев наказанието е имало "коригиращ ефект" върху затворника, имал добра дисциплина и е награждаван многократно зад решетките. Рискът му от рецидив бил снижен на 38 точки при първоначални 60, а прогнозите за бъдещата му ресоциализация били оптимистични. Според съдията висящото дело за убийство няма значение към условното освобождаване. Затворническата администрация не възразява Димитров да бъде освободен, само прокурорът е против.

Ивайло Евтимов е освободен от съдия Николай Младенов. Понеже осъденият представя купища медицински епикризи на болните си родители от софийски болници, съдията смята, че здравословните им проблеми са "ангажимент, който именно осъденият следва да изпълнява", и "в светлината на констатираните от психолога запазени здрави връзки със семейството вероятно това би била една възможност". Магистратът отчита нисък риск от рецидив при осъдения и въпреки че затворническата администрация твърди, че той не се е поправил, уважава искането му. В мотивите пише, че бил награждаван 6 пъти, че показал старателност в труда, че избягвал конфликтите и държал много на семейството си. Прокурорът и администрацията са категорично против освобождаването, като посочват наказанието за опасен рецидив и липсата на превъзпитание. Съдията обаче освобождава Евтимов с изпитателен срок от 7 г., един месец и 9 дни - нечуван досега в правораздаването.

Всичко това се случва благодарение на законопроекта на правителството, който дава възможност на съда да вземе спорните решения. Важно е да се отбележи, че проектът минава през парламента въпреки критиките на БСП и Патриотичния фронт. На 7 декември 2016 г. на първото четене в пленарната зала депутатът от БСП Георги Гьоков заявява, че скандалната поправка е в разрез с криминогенната обстановка в страната и повишената битова престъпност. Христиан Митев от Патриотичния фронт заявява: "На практика по този начин ще стимулираме именно лица, които извършват престъпление, именно рецидивисти, в сложната криминогенна обстановка, в която се намираме, да бъдат условно предсрочно освобождавани до безкрайност".

Данаил Кирилов от ГЕРБ защитава поправките с думите, че ги подкрепя изцяло, намира ги "гъвкави" и "съобразени с конкретния статус на лицето, което е лишено от свобода".

В пълен контраст на случилото се вчера пред Нова тв вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов се просълзи, докато се възмущаваше как е възможно "Наглите" да бъдат освободени, и заяви, че "ако това наистина се случи, значи няма държава. Държавата е фалирала".

Възмути се и правосъдният министър Цецка Цачева, която бе председател на парламента, когато се приемат скандалните изменения в НК. Вчера тя дори измисли да слага електронни гривни на затворниците, които в бъдеще ще бъдат освобождавани предсрочно. Пренебрегвайки разделението на властите, Цачева заяви, че очаква "окончателните решения по тези два случая (на двамата затворници от "Наглите") да бъдат такива, каквито са очакванията на обществото ни". Тя не намери дефект в закона на ГЕРБ, а упрекна затворническата администрация. "Считам, че е формален подходът, по който се дават тези становища от страна на администрацията на затвора, като се преценява спазване на буквата на закона, без да се отчитат духът на закона, целите на наказанието, както и обществената опасност на определен вид деяния. Отделни служители са обърнали внимание на обществената непримиримост към лица от "Наглите". За да се избегнат занапред случаи, ще инициирам законодателни промени, които са свързани в две посоки", обясни Цачева. Тя щяла да предложи да се затегне контролът при преценяването на поведението на затворниците. Министърът увери, че и двете решения за освобождаване на двама от "Наглите" са атакувани на горна инстанция в съда.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви по-рано: "Нека, преди да плачат по телевизиите, си спомнят, че ГЕРБ прие промените в НК и НПК, които позволиха сега тези хора да имат възможност да излязат от затвора предсрочно. Ние бяхме против тези поправки. Още утре внасяме законопроект, с който тези поправки да отпаднат и да няма възможност такива хора да излязат предсрочно от затвора", допълни още тя.
 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини