От х:

Днес в x:

Забраняват питейната вода в още пет села в Димитровградско заради повишена алфа активност

Изображение 1 от 4

    Още пет села в община Димитровград са със забрана от РЗИ-Хасково за използване на водата от чешмите за питейни нужди от днес, след като това беше сторено в петък в с. Върбица. Мярката се налага заради засечени повишени стойности на алфа-активността там, стана ясно по време на изнесеното заседание на Временната парламентарна  комисия за замърсяванията на водата, което се проведе в Областната администрация на Хасково. На нея присъстваха всички институции, народните представители Делян Добрев и Евгения Ангелова, кметовете на Хасково и Димитровград Иво Димов, и Добри Беливанов.

    Последните резултати от днес са за шест села от Димитровградска община, в които урана е в норма, но има завишение на алфа активността. В Крум тя е 0,64, в с. Ябълково е 1,13, в Сталево- 1,34, в Скобелево-0,77, в Бодрово е 1,15. Най-сериозно остава положението в с. Върбица, където отчетената алфа активност е 2,57, докладва главният епидемиолог на страната д-р Ангел Кунчев.

    Д-р Кунчев обясни, че ако при урана има максимално допустими нива, които не могат да се надхвърлят в питейната вода, то при алфа-активността има т.нар. контролни нива, които казват, че трябва да продължи търсенето на източника на тази активност-откъде идва тя, от кои радионуклеиди. От взетите проби трябва да се изчисли идникативната норма и тогава да се взимат повторни решения. “Но докато това не стане, промяна няма да има. Защото едно е алфа-активността да идва от урана, другото е радон, трето от пулоний и четвърто от олово. И докато не го знаем, съответно няма как да има крайно заключение от специалистите. Търсим и допълнителни възможности в други лаборатории, освен в тази на БАН, с по-съвременно оборудване за скъсяване на този процес.“, коментира д-р Ангел Кунчев. „Колкото трудно за населението да е това, колкото и неприятно за кметовете и да е, категорично там, където има проблеми с водоизточниците, те няма да се ползват за подаване на питейна вода до момента, в който проблемите съществуват“, категоричен е той.

    По време на заседанието кметът на Димитровград Иво Димов поиска от Комисията да излезе с конкретно становище за решаване на проблемите с водата и с препоръки за това към МОСВ и МРРБ. Тай направи и предложение да се увеличи с 3-4 пъти бюджета на програма „Безводие“, като парите да се използват за решаване при проблеми със замърсени водоизточници, за да не се допуска воден режим.

    Красимира Славова

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Ив
      Иван
      8 -2
      20:14, 15 май 2017
      Имало полза и от демокрацията. Ако не беше се сменило правителството , макар и само за три месеца, никой нямаше да знае каква вода пием.
    • 2
      Ji
      jitel
      2 -2
      21:43, 15 май 2017
      "В и К" Димитровград и Общината решиха проблема с водния режим в Бодрово!!!!
    • 3
      00
      0010
      15 -1
      21:52, 15 май 2017
      Някой може ли да ми каже за какъв чеп плащаме тая вода като питейна след като не е такава ?
      • 00
        0011
        0 0
        15:14, 16 май 2017
        Ей за тоя:
        "ВиК-Димитровград е на печалба..."
        /цитирах по памет/
    • 4
      Пл
      Пламенчо
      1 -4
      22:47, 15 май 2017
      Браво на ВиК-Димитровград! Момчета, благодаря за грижите, които полагате , за да имаме постоянно вода в домовете! Поклон, дълбок поклон !
    • 5
      Ал
      Алфа-Малфа
      12 -1
      00:16, 16 май 2017
      Водата за Димитровград нали идва от кладенци до с. Крум.Как там има завишени стойности на алфа активност,а в града няма?Щом Крумската вода е замърсена и нашата трябва да е.Я да направят повторни проби.Май само Меричлерската вода ще се окаже чиста :)
      • 00
        0011
        2 0
        15:18, 16 май 2017
        И тя не е, вече!
        Нали свързаха водопровода им с Димитровградския...
    • 6
      Кр
      Крум
      8 -2
      06:33, 16 май 2017
      Помпена станция "Крумска тераса", която захранва с вода Димитровград е без Разрешително за водоползване. Което показва, че водата не е изследвана и с години В и К предоставя на абонатите си вода с недоказани качества. Басейнова дирекция- Пловдив си трае, РЗИ - Хасково също, защото управителите им са от ГЕРБ. Гарван гарвана око не вади. През ПС " Черногорово- градска" преминава международна ж.п. линия, което е недопустимо. Това всичко е допуснато от управителя- монтажник на В и К. Некомпетентно ръководство. Водата която се доставя от Димитровград в Меричлери се смесва с тази с арсен. Може да се каже, че половината села в общината са с алфа лъчение. Само преди 2 седмици кмета ни успокои, че всичко е нормално! Лъжи! Който си е свикнал да лъже за него всичко е нормално. Крият се истини от населението. Особено когато за управител на В и К е поставен некомпетентен, в общината е назначен специалист бед специалност В и К, без проектантска правоспособност. Всичко това крие риск за здравето на хората. Общината не спазва Генералният план за В и К! Всички помпени станции и водоеми са без огради на СОЗ! Не се поддържат, не се коси тревата, не се чисти. Не са нанесени в КВС! Водопроводите не са нанесени в КВС! Липсват проекти за учредяване на СОЗ. Липсват химически и физически изследвания за питейните качества на водата! Това какво е ! Само смучене и изплащане на фалшивото удостоверение на управителя-монтажник! Защо кмета уволни инжинери по В и К, учили в ИСИ-София,с опит и назначи съмнителни специалисти! Сталинисти! Който не слуша е уволнен,който каже истината също. И това се натрапва от кмета , от представителя на Общински съвет отговарящ за В и К. Нямат ли срам тези хора и какво разбират от В и К. Такава простащина е настанала, която не може да се опише. За тези трябва да се напишат специални закони за приемане на обектите им, не трябва да плащат такси. Да не плащат за ВОМА. Простосмъртният гражданин да плаща! За проектиране и ВОМА таксите се вземат от управителя-монтажник и не се издават фактури! Работещите се пускат в задължителна неплатена отпуска. Всичко това е създадено от управителя-монтажник-сталинист, подкрепян от общината!
      • 00
        0011
        0 0
        15:26, 16 май 2017
        Евала!
    Последни новини