От х:

Днес в x:

Старозагорският митрополит Киприан служи в 180 годишната църква в хаджийското село Йерусалимово

Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи празнична литургия по повод 180-тата годишнина от освещаването на църква „Св.Димитър” в с. Йерусалимово днес.

Известното като селото на хаджиите гордее, че никога местната църква не е затваряла врати от построяването си през 1837 г. В дворчето са погребани и първите и свещеници- Теньо и Никола.

През всичките години на съществуването си църквата е обновявана изключително с даренията на местните хора.

Камбаната е дарена на храма през 1922 година. На тавана на църквата има и икона, дарена от палестинското посолство. В обителта има и снимка на стария свещеници Тодор Грозев. На всеки празник хората палят пред нея свещичка и го почитат като местния светия. Тачат го, защото през всичките години, докато стопанисвал храма го укрепвал и успял да го запазил действащ и при соца.

В с. Йерусалимово пазят и много дарове от посланиците на Палестина, те също се съхраняват в църквата. Тук са идвали поне двама. Един от най-ценните е донесеното от Палестина Разпятие с вградени в него миро, тамян, светена вода и пръст от Божи гроб. На всеки празник пък отварят червено кадифено ковчеже, за да извадят от там пак подарените им от името на палестинския народ кръст, Тайната вечеря и Витлееемската звезда, изработени от седеф.

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини