От х:

Днес в x:

Цялостно изследват водите за уран, здравният министър инкогнито в Хасково

    Прецизен мониторинг на всички сондажни кладенци, подаващи питейна вода в Хасково, ще бъде извършен веднага след Великденските празници. Цялостната диагностика на водите в областния град ще позволи да се вземе най-доброто решение за бързо справяне с проблема с установените завишени показатели на уран и обща алфа активност в някои от сондажните кладенци. Това бе решено днес на координационна среща в Областна администрация, на която присъстваха вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и зам.-министърът д-р Галин Каменов. Те пристигнаха в Хасково за да контролират как се изпълняват указанията на Междуведомствената комисия от 3 министерства – МЗ, МОСВ и МРРБ, в създалата се ситуация с временно ограничение на използването на водата за питейни нужди. На срещата медии не бяха поканени.

    Министърът и неговият заместник се запознаха подробно със становищата на членовете на Оперативния щаб, сформиран от областния управител Минко Ангелов. Сред като на 18 април, 2017 г. бъде извършен пълният мониторинг на кладенците и вода при крайни потребители за наличието на уран, пробите ще се изследват максимално бързо и ще има резултат за часове, увериха от областна администрация. Това ще даде възможност за адекватна реакция и насочване към проблемните зони на алтернативна питейна вода от чисти кладенци. Набелязаха се и мерки за дългосрочно справяне с проблема, ако има трайно компрометирани източници.

    Д-р Семерджиев посочи още веднъж, че здравното министерство е реагирало светкавично, сред като е научило за проблема в Хасково преди дни. Ограничаването на водата за пиене и готвене е превантивна мярка, въпреки незначителния здравен риск за хората. Населението ще бъде информирано своевременно за всяка предприета мярка. В момента 12 водоноски, поставени в различни точки на града, осигуряват питейна вода. На здравните и социални заведения, както и в детските учреждения, е доставена минерална вода.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (59)

    • 1
      Ха
      Хасково
      45 -6
      15:15, 15 апр 2017
      А защо мониторинга ще е на след празниците? Не е ли възможно тези чиновници да поработят сега и да кажат все пак има или няма уран и къде има и колко?
      До сега никакви числа, безхаберие на служебното правителство. И какво като дойде до Хасково г-н министъра??!! Обясниха му, че тия съмнителните кладенци не са за целия град..обаче той рече- стойте си на тръни ще Ви изледваме водата след празниците!
      Ех що не бях наблизо с по дебела тояга... ИДИОТИЗЪМ Е!!! Или просто едни компании например за бира са дали на някой пари да направят тоя скандал...или пък фирма която продава минерална вода.... ама по-скоро е борба за пазара за бира-идва сезона. Сега като казаха че има уран...утре ще кажат няма и бирената си има нейни водоизточници и изключително модерна пречиствателна станция през която уран и манган не могат да минат...обаче ще стане като във оная приказка нека кажат че сестра ти е к...ва пък ти доказвай че нямаш сестра
    • 2
      Af
      afghan
      25 -16
      15:20, 15 апр 2017
      75 000 каyна пият цяла година радиоактивна вода. След 10-15 години медиците няма да смогват да лекуват онкоболните.
    • 3
      El
      eltrade
      28 -4
      15:25, 15 апр 2017
      Само не можах да разбера бай КоЛиО селския чешмеджия и Иванко коляното какво правят на тази среща ? Марков с това ли разполагаш ?
      • Зр
        Зрителя
        9 -2
        00:32, 16 апр 2017
        Ами каза Му се на Марков че с тоя антураж до никъде няма да стигне но.... специалисти с опит били незнам какви работи знаели а сега пак да ги остави тия те доста управители са подхлъзнали хак да му е.
    • 4
      El
      eltrade
      39 -4
      15:31, 15 апр 2017
      що за идиотия !!!! Това по какъв начин решава проблема ? Добре, ще спрем да пием вода от чешмата и ще пием от водонски. А водата от водоноските откъде ще е ? Какво да правят местните фирми произвеждащи храни – макарони, хляб, закуски, тортички, сладкиши, безалкохолни напитки, лютенички, сосове, майонези, бира. Какво да правят кафенетата дето всяка сутрин ни наливат уранова вода в кафето ???????????
      • Ко
        Коко
        28 -7
        16:06, 15 апр 2017
        Не забравяй и бирата.Откъде мислиш,че бирената черпи вода?
      • 54
        5487
        35 -8
        16:24, 15 апр 2017
        Е защо ми копирате коментара от един друг сайт и го представяте за свой ? А горната информация е още по-голяма идиотия !!!! Градът е изправен пред ядрен апокалипсис, те щели след Велкиднед да правят анализи – ми така де кво ще си разваляте празника за един уран. Довечера навръх Великден отчето ще ни напръска с чемшир и здравец натопени в алфа радиация, ма кво толко. Мен и друго ме изуми – поставили вече водоноски, ама резултатите от анализите на водата в тях щели да излезнат до дни ???????????? Вие бавноразвиващи се ли сте бе ? Радиация е това, УРАН !!!! Тия анализи досега трябваше вече да са готови !!!! Само хора с умствен недоимък ли се избират на ръководни постове в тая държава, господи !!!!
    • 5
      Ня
      Някой
      43 -9
      16:00, 15 апр 2017
      Що мълчи Кмета защо не каже защо се криело всичко...ако изборите бяха сега....резултата щеше да е друг....
      • Af
        afghan
        5 -5
        20:55, 15 апр 2017
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 6
      Ня
      Някой си
      12 -23
      16:29, 15 апр 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Jo
        John
        10 0
        15:00, 16 апр 2017
        каун тъп, алфа-частиците не могат да се пречистят, ако можеха чернобил щеше да е отворен за хора!
    • 7
      66
      66666
      37 -21
      16:34, 15 апр 2017
      Уран във водата има от 1970 година така че не ми говорете че онкото щяло да се напълни след 10-15 години . И още ако бсп беше взела властта никога нямаше да научите сега не са на власт и се чудят какъв скандал да измислят иначе пийте и не се плашете това с урана са пълни глупости цял живот сме го пили па нищо ни няма
      • 54
        5487
        48 -5
        16:50, 15 апр 2017
        кажи го на хората, изгубили свои роднини болни от рак, кажи го на хората борещи се в момента с рака, кажи го на жените с тотално объркана хормонална система, които са готови на средновековни мъчения да се подложат, само за да имат деца.
        През последните 3 години - трима мои познати починаха от рак, а един продължава да се лекува.
        Би било много интересно да прочетем какво твърди статистиката по въпроса - какъв е броя на раково болните в хасково, в сравнение с други градове.
    • 8
      Пр
      Прагматик
      25 -2
      16:46, 15 апр 2017
      Имат друт път инсталация. Точно от подобен тип замърсяване, никаква инсталация не може да реши проблема! Просто още не е измислена такава.
      • 54
        5487
        6 -24
        17:03, 15 апр 2017
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Не
        Незапознат до 5487
        14 0
        21:22, 15 апр 2017
        Бихте ли ни насочили всички интересуващи се къде пише за технология която пречиства водата от уран?Въпросът ми не е заядлив а е продиктуван от любопитство.Искам аз да го прочета защото според мен вие тълкувате прочетеното неправилно.Обратна осмоза ползват всички уважаващи себе си безалкохолни заводи.И не само заради това.При минералната вода газировката бързо изчезва след отварянето и.При нефилтрираната няма този проблем но след 2-3 дена се появява мътилка и вече няма търговски вид.Този метод се използва буквално за пречистване от всичко но не и от радиация.Всеки един от радиоактивните елементи на Менделеевата таблица и от взависимост какъв вид лъчение излъчва времето на разпад е различно.Доколкото знам никой до сега не е успял с технология да съкрати това време.Като изключим двете суперсили които момента се опитват да разработят атомни бомби които след експлозията радиацията им да изчезне до 1-2 дена.Водата получена при обратна осмоза е не само вредна за пиене но и негодна за поливане.Има голяма киселинност.Затова в допълнение се подлага на йонен обмен.Или другият вариант е да се добавят бикарбонати.
      • No
        no name
        2 -2
        21:43, 15 апр 2017
        Съжалявам, че не мога да постна линк към сайта на Световната здравна организация, нито да цитирам текста, защото сайта не позволява ползването на латиница, но ако напишете в гугъл уран в питейна вода отстраняване на английски ще успеете да го прочетете. В този сайт се твърди, че домашните системи за обратна осмоза успяват да отстранят до 99% от урана във водата. Аз едва днес разбрах за съществуването им. Предлагат се и в България, макар че са скъпи над 400 лв
      • Не
        Незапознат
        2 0
        20:20, 16 апр 2017

        Май дойдохме до същността на въпроса.Явно всичките разискваме проблема не от страната която трябва.Както казвате наистина чрез обратна осмоза се пречистват ЧАСТИЦИТЕ уран.Аз и другите които изразиха несъгласие с вас визирахме радиацията която до сега не може технологично да се премахне.Трябваше да съобразя че поглъщането на уран носи повече химическо отравяне отколкото радиационно.Що се отнася до второто не го подценявам.Ако в района където е водохранилището радиацията е висока нищо не може да се направи.Трябва да се спре изпомпването на вода от там.Освен ако не се смеси с друга за да се изравни радиационният фон до допустимият.Примерно с тази която захранва останалата част от града.Апарати за филтриране на водата в домашни условия има.Не знам дали е възможно поставянето на такъв за промишленни нужди от водозахранващо дружество.
    • 9
      Са
      Сашо Бирата
      12 -16
      17:29, 15 апр 2017
      Бирената си има отделни кладенци от няколко години... Виж коментара
      • Фи
        филип димитров
        8 -16
        17:57, 15 апр 2017
        пивоварния завод има точно обратна осмоза. водата... Виж коментара
    • 10
      Би
      Бисер Христов
      35 -5
      18:12, 15 апр 2017
      Съд за шефа на басейнова дирекция, съд и за лабораторията която е изследвала водата и не е съобщила резултатите, съд за марков, крайно време е да се понесе отговорност за геноцида!
      • Jo
        John
        8 -3
        15:03, 16 апр 2017
        резултатите се знаят от ръководството на ВиК, лабораториите пък нямат нищо общо, даже не знаят от къде са пробите!
    • 11
      Пр
      Прагматик
      23 -3
      18:21, 15 апр 2017
      Няма такава технология за пречистване на водата от уран и тем подобни метали! Не лъжете хората. Водата може да се пречиства само от органични замърсители. Уранът би могъл да се извлече от водата, чрез някакви химикали, но тогава тя въобще няма да става за пиение, комо ли за бира.
      • 54
        5487
        20 -5
        18:53, 15 апр 2017
        Е Световната здравна организация твърди, че може, ама щом вие казвате.......
        Звучите като оня плъх шефа на ВиК - няма да забравя култовото му интервю по повод предложението за 10% -увеличение на цената на водата, когато обясни, че нямал идея каква част от цената на водата се дължи на загубите и авариите, защото не били правили подобна разбивка, ма беше категоричен, че трябва да има увеличение и то точно с 10%. После на въпрос защо не кандидатстват за европейско финансиране каза, че то много хора кандидатствали и имало голяма конкуренция та що да си правят труда. Аман от хора дето не се интересуват, не четат, нямат никакви амбиции..мечтата на живота им е да се докопат до топла службица и да си плуват като бъбречета в лой дето викаше П. Г Уудхаус
      • Аа
        ААА
        1 0
        14:34, 16 апр 2017
        Само органични замърсители - не ставай смешен. От морска можеш да намериш питейна вода с обратна осмоза. Проблема е че водата се деминерализира понеже се пречиства на молекулярно ниво. За това след това има минерализация. Такива инсталации се продават и за домашна употреба. Ако искаш да пиеш вода от чешмата независимо дали има уран или не си слагаш такава. Иначе във водата се отлага не само уран но и всякакви пестициди и цветни метали.
    • 12
      Да
      Дари
      38 -11
      18:50, 15 апр 2017
      А къде е хасковлията Делян Добрев,защо не работи за родния си град?

      Всички мислят за собсвения си джоб!
    • 13
      Ге
      Георги
      22 0
      18:56, 15 апр 2017
      Къде се намират водоноските? В кои квартали? Аз живея в квартал Овчарски и никъде не съм видял водоноска. Или нашия квартал не се е снабдявал с уранова вода? И моля Ви дайте повече информация кои точно квартали са пили замърсена вода. Защо криете?
    • 14
      На
      намерете виновния
      30 0
      19:26, 15 апр 2017
      къде са виновните, че 6 месеца или 1 година се е крило?
    • 15
      На
      намерете виновния
      24 -5
      19:28, 15 апр 2017
      „Още на 27 април 2016 г. при обсъждане на плановете за управление на речните басейни в областна администрация-Хасково, в присъствието на зам.-областни управители, на зам.-кмет на община Хасково, представители на ВиК-Хасково, представители на РЗИ-Хасково, беше обявено, че има завишени норми на алфа-активност и повишен уран", заяви Георги Семерджиев, директор на басейнова дирекция „Източнобеломорски район".
      Това вчера писаха вчера от една медия Някой да има да каже нещо по въпроса? Дечев, заместника му пожарникар и някой от тримата замове на общината ?
    • 16
      То
      Точно тока
      26 -1
      19:34, 15 апр 2017
      Журналистите сте длъжни да търсите информация и да я предоставяте на хората.Отначало казахте за три квартала-Кенана,Любен Каравелов-така и не знам кой е тоя хасковски квартал- и части от центъра-спомена се за Градската градина.Кои точно части от Центъра???Има ли други освен градската градина-тя пък е в доста широкия център.Кажете бе журналя...Ако не знаете-питайте или обяснете, че не знаете,защото не ви отговарят.Има ли промяна в броя на засегнатите квартали и кои са те???
    • 17
      Аб
      Абе
      17 -1
      19:43, 15 апр 2017
      не ви ли прилича на мафиот от италиански филм? Министърът бе...А към Хасково.нет-НЕ СА ВИ ВРЕД ДОСАДНИТЕ КОДОВЕ!!! Не стига,че постоянно трябва да се превключва от кирилица на латиница,но ако текстът ти е по-дълъг САЙТА ВИ забравя кода,защото въпреки че най-внимателно го изписвам, постоянно ми дава грешка и става само от втория опит, а сега-от третия....
    • 18
      Со
      СОФИЯ
      34 -6
      19:50, 15 апр 2017
      Прости Хасковлии.Сваляйте си управниците.От тях нищо не става.Ако чакате някой да ви оправи ,това няма да стане.Като дойдат европейските пари ще ВИ оправят водопроводната инсталация на града както и кладениците ви.Защо не помислите в тази история дали няма и саботаш.Ораняеми ли са тези кладеници захранващи града.Явно е че е налице пълна анархия в този град -от столетната водопроводна мрежа до майстрлъка да се сучат само интриги и клюки по Администрациите.
      Във вторник да отиват на Борсата и да стават безработни,явно само това могат да работят!!!!!!
    • 19
      Ха
      Хасковлия
      26 -1
      19:56, 15 апр 2017
      Още много път има да извървим като държава щом такава умряла реакция я наричат светкавична.
    • 20
      12
      123
      16 -2
      21:16, 15 апр 2017
      само нова инсталация може да оправи нещата ,до ново кранче на всеки дом ,друг начин просто не съществува, и доставка на вода от другаде не от Хасково, има ли наличие на уран във водата то и тръбопровода е за подмяна
    • 21
      12
      123
      32 -1
      21:29, 15 апр 2017
      Къде се правят тия подписки зада търсим обещетение . И сега е момента хасковлии да се събудят зада намалим цената на мръсната вода ..
    • 22
      Жу
      Жулиен Радев
      11 -2
      22:17, 15 апр 2017
      Както гледам, събрали се всички? Защо не виждам представител на Регионална лаборатория - Хасково към Изпълнителна агенция по околна среда? Никой не споменава , че това са експертите, които предоставиха данните за нива на уран преди доста месеци, предоставиха експресните изпитвания на проби от водите сега, а не са ли това експертите, от които се очаква да пробовземат , изпитат и предоставят в рамките на няколко часа данните за състоянието? Но... там са тези, които които са проспали високия уран, мониторират водата през период от 5 години (сериозна вина, която скриват зад някакви разпоредби) и спектрометричните им методи достатъчно бавни, достатъчно неточни, за да не вършат работа при тази експресна необходимост, вземат решение друг да им свърши работата!
    • 23
      Ке
      Кенанския Маймун
      23 -8
      23:28, 15 апр 2017
      Фашизоидните Мутри от ГЕРБ скриха за водата преди изборите
      Мутрата от Банкя казал на Делям Добрев "Ни дума , ни вопъл ни стон , че ви удиших заедно с Кмета Беливанов и те мълчат като женски органи ".....
    • 24
      Пр
      Прагматик
      16 -2
      23:54, 15 апр 2017
      Не знам какво пише на сайта на СЗО, но познавам достатъчно специалисти по ВиК-а системи и разните там пречиствателни системи за вода, и от тях знам, че такава технология не съществува.
      А това са хора, които монтират подобни системи в предприятия и заведения за обществено хранене. Пречиства се основно тази утайка(мътилка), за която вече беше споменато по-горе. Всичко друго са спекулации, без капка достоверност!
    • 25
      Ив
      Иван
      26 0
      00:33, 16 апр 2017
      Хайде сега всички хасковлии, директно в Страсбург на съд,като се почне от държавата,общината,институциите и всичко по ред,що имат касателство за тровенето с години на народа,че станах ме като сирийците с химическата бомба.
    • 26
      Д-
      Д-р Андреева
      21 -1
      01:06, 16 апр 2017
      Проследете статистиката за починалите от онкологични заболявания и техните производни в триъгълника и епицентър на постоянен радиационен фон - Болярово -Хасково-Клокотница! През последните 20 години броят на заболелите надвишава в два пъти за сравнение с другите населени места от областа.
      И не се заблуждавайте в пречистването филтрирането и други способи. Лечение и почистване за радиацията нямя!!! Дали облъчва от водата, почвата или въздуха, полуразпада на урана е от хиляда нагоре години до към две хиляди!!!
      След години ще останат само хлебарките, защото са на-устойчиви на радиация.
      Блатта ориенталис на латиски е наименованието на черните хлебарки ; и въпрос към администраторите, кога ще могат да се вмъкват и некирилски латински букви?
      • Не
        Незапознат
        8 0
        18:03, 16 апр 2017
        Явно с далновиден поглед за бъдещото във Болярово се намира лъчетерапевтичен комплекс за лечение на онкологични заболявания.И това ако не е ирония!Що се отнася до латинските букви нека си остане така.Ние сме недисциплинирана нация като цяло.Като чуем закон,правило или изискване вместо да се съобразим с него гледаме да го нарушим.Единствено което ще е добре администраторите на сайта да направят е да позволят само линковете.
    • 27
      Ке
      Кенанския Маймун
      13 -10
      01:40, 16 апр 2017
      Мутрата Борисов обещал да реже уши в Хасково
      ако някой се изтърве преди изборите за Урановата Астика :))
    • 28
      Ня
      Някой
      20 -1
      03:57, 16 апр 2017
      Парите за Санирането да се пренасочат за нова тръбопроводна исталация....
    • 29
      За
      Защо
      22 0
      08:07, 16 апр 2017
      никой не изследва почвата ? С тая вода се поливаха тревни площи , цветя ,зеленчуци , миеха се улици и т.н. За водата разбрахме нека видим и почвата колко е заразена защото и тя ни убива.
    • 30
      Ви
      Вина
      14 -1
      08:09, 16 апр 2017
      има най-много РЗИ това е институцията която с бездействието си ни доведе до това положение.
    • 31
      Уф
      Уф
      13 -2
      09:09, 16 апр 2017
      Бума на онкологичните заболявания в момента се дължи на Чернобил.
      Йод131,Стронций90,Цезий,Плутоний,Итрий,Церий,Криптон....
      Токсичното действие на урана се обуславя от неговите химически свойства и зависи от неговата разтворимост.При попадане в организма на количество,многократно превишаващо пределно допустимите концентарции,урана действа на клетъчно ниво.Различават се остри и хронични отравяния с уран.Хроничните се отличават с постепенно развитие и по-слабо изразени симптоми.Възможни са нарушения при хемопоезата(кръвотворенето)и нервната система.Молекулярното въздействие на урана подтиска активноста на на ензимите.
      Около 35 000 българи годишно се разболяват от рак. 250 000 се борят с рака в момента. Смъртните случаи се увеличават и са достигнали до 17 000 годишно. Раково болните у нас са двойно повече в сравнение с 90-те години на миналия век! Увеличават се и българите, които имат проблеми с репродукцията и страдат от стерилитет. Това е главно поколението на 25-30-годишните, които са се родили непосредствено преди и след аварията в Чернобил. И нещо непознато преди Чернобил – 13-15 годишни ученици се оперират от тумори на щитовидната жлеза или нарушения в дейността на важната жлеза и на хипофизата.
    • 32
      Ед
      Един от Вас
      21 0
      09:43, 16 апр 2017
      Представяте ли си това да беше се случило в София?Те реват когато им вдигат цената на водата и парното и всички централни новини цяла седмица с това започват.Всички управляващи са един дол дренки.Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили.По времето на Чернобил мълчаха и сега след 25-30 г.при разграждането но погълнатите радиоактивни частици започнахме да измираме от рак.Няма Гошо,Тошо,Дечо,Белчо и т.н.Всеки,който е укривал това престъпление,а то е срещу човечеството на СЪД.А,що се отнася до нас ние сме едно изморено стадо овце,което цял живот е лъгано и заблуждавано.Нека се видим – не можем 100 човека да се съберем и покажем мнение.Толкова пошло е организираната подписка от хора на властта.СРАМ.Не могат да се прикрият зад това.Лошото,че тоягата и тези,които прилагат закона е при ТЯХ. ЗАПОМНЕТЕ НИЩО НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ПРОВЕРКАТА НА ПРОКУРАТУРАТА ИЛИ АКО ИЗЛЕЗЕ ЩЕ Е НЕЩО МИЖАВО.А ние ще продължаваме кретаме в стадото в посока македонските и пловдиските райони
    • 33
      Би
      Бинко и Сирака
      10 -5
      09:52, 16 апр 2017
      Бирената в Хасково се снабдява със вода от градската градина, с тръбопровод водата се отвежда до завода.
      • Sa
        sasd
        2 -6
        11:09, 16 апр 2017
        В миналия век си още. Тръбите са одрязани отдавна.... Виж коментара
      • Фи
        филип димитров
        1 -6
        14:49, 16 апр 2017
        бинко, ти от кога си толкова в час, да не говорим... Виж коментара
      • Зр
        Зрителя
        0 0
        22:06, 17 апр 2017
        Много си компетентен какво прави Марков ти сянка ли си му ортак ли че толкова знаеш?
    • 34
      Со
      Сократ
      8 0
      11:54, 16 апр 2017
      Как ще са отрязани като водата която тече в вилна зона КУБА 2 е само от този тръбопровод Ако спрат водоподаването от помпена станция 1 тази до град градина и целия квартал КУБА 2 УГАСВА без вода а там живеят доста семейства
    • 35
      Jo
      John
      14 -3
      15:09, 16 апр 2017
      Сметната палата да не се почесват, а да направят ревизия на ВиК, марков не прави нищо без да си вземе комисионната!
    • 36
      ..
      ..._1492353922
      12 -1
      17:46, 16 апр 2017
      Много хора тук и в коментарите под други статии по темата се интересуват от точните кладенци, респ. засегнатите квартали.. Хора, помислете, водата от всички кладенци се събира в двете водонапорни кули, за постигане на гравитачно налягане и от там... по водопроводната мрежа. Така, че помислете има ли незасегнати в града..
      • Зр
        Зрителя
        2 0
        21:53, 17 апр 2017
        Това изобщо не е вярно не всички квартали имат нужда от такова налягане проверете преди да пишете
    • 37
      Фи
      филип димитров
      1 -4
      21:12, 16 апр 2017
      като началник хладилно и водоподготовка в пивоварна АСТИКА искам да се изкажа, че бирата неутрализира всички киселини и основи. затова пийте спокойно бира за здраве.
    • 38
      Af
      afghan
      2 -3
      21:12, 16 апр 2017
      За здравето на простатата пийте Астика.
    • 39
      Li
      lili
      4 0
      16:49, 17 апр 2017
      ВиК нали има лаборантки, какво правят те та допуснаха това да се случи.
    • 40
      Не
      Незапознат
      1 0
      20:43, 17 апр 2017
      Лаборантка и секретарка не знаете ли в работно време какво прави?
    Последни новини