От х:

Днес в x:

Желязната лейди на Турция може да спре Ердоган да наложи еднолична власт

Турция се подготвя за референдума в неделя, но очите на всички са вперени в една жена, която на всяка цена иска да попречи на турския президент. Името й е Мерал Акшенер, пише американското издание "Политико", цитирано от хърватския "Ютарни лист".

Преди почти 20 години тя бе министър на вътрешните работи, а в Турция е известна и с названието, прославило Маргарет Тачър - "Желязната лейди". Акшенер бе член на Партията на националистическото движение /ПДД/, но когато  колегите й дават подкрепа на Ердоган в парламента, тя тръгна по свой път. В момента Акшенер е единствената личност, която пречи на Ердоган да си осигури официално всемогъщество в Турция. С всяка седмица нейните митинги стават все по-масови. Политическите анализатори са доста изненадани от развитието на събитията, тъй като такива митинги обикновено правят членовете на управляващата партия. А Акшенер  няма място в парламента.

В навечерието на референдума Партията на националистическото движение е разделена на две. Едната част се присъедини към Ердоган, а останалите "отпаднали", надигат глас из цялата страна в компанията на "Желязната лейди". Ердоган се постара да маргинализира Акшенер и привържениците й и забрани да се изявяват на открито. Това обаче не са единствените им методи. В Истанбул например "случайно" спря токът на неин митинг. Хората на Акшенер все пак са по- добре в сравнение с други активисти и партии, които опитват да се изправят срещу Ердоган и да агитират за отговор "не" на референдума. Те са физически нападани, а някои дори са платени в затвора, пише "Политико". Почти никой извън Истанбул и Анкара няма представа, че това се случва, тъй като управляващите контролират абсолютно всички медии. Журналистите, които опитат да покажат другото лице на Ердоган, са преследвани и пращани в затвора. Въпреки всичко анкетите сочат, че резултатите на референдума в неделя ще бъдат много близки. Допреди две седмици Ердоган изоставаше, но през последните няколко дни отново води в предпочитанията.

"На Турция й е необходим силен лидер. Повечето избиратели на ПДД ще гласуват с "да", а Акшенер няма никакво вблияние, тя е слаба", каза Али Гюлер от ПДД. Акшенер не е съгласна с тази констатация. Тя е уверена, че 80 процента от избирателите на ПДД ще бъдат против конституционните промени. Възможно е да е права. “Политико“ посочва, че повечето избиратели от ПДД се чувстват измамени, че тяхната партия подкрепи Ердоган.

Източник: bta.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини