От х:

Днес в x:

Тонка Колева: Мисията на школата за народни инструменти е да научим децата да обичат българския фолклор

Тонка Колева, певица на народни песни, солист на възстановения от март тази година към община Хасково Оркестър за битова народна музика.

-Г-жо Колева, какво означава възстановяването на народния оркестър към Общината за вас и за обществеността ?

-Специално за нас-музикантите означава много, предполагам и за обществеността, защото имаше голям отклика за събирането ни отново.

Все пак от Пловдив надолу ние сме единственият общински народен оркестър. Радваме се, че ще имаме отново възможност да радваме нашите почитатели, на истинската, на фолклорната автентична музика. Надяваме се да имаме и последователи, защото сякаш се загуби връзката между поколенията в това отношение. Крайно време е да се направи нещо в посока продължаването на традициите. Затова възстановяването и на школата за народни инструменти, която ще водим с музикантите от Оркестъра, е нещо, което е много добро.

-Но ми се струва, че има възраждане на фолклорната българска музика сред младите хора, така ли е ?

-Така е, има възраждане, но нишката бе скъсана в годините назад. Много от тези, които са вече родители не знаят българските фолклорни песни, често чуват за тях през съобщенията за награди или отгласите от концерти в чужбина. А не трябва да е така. Ние сме българи и сме тези, които трябва да продължим традициите, да не се губим от корена си, да имаме принадлежност към род и родина, само така ще имаме своя автентичност. В българския фолклор, в българските народни песни е запечатана историята ни, начинът по който е живял българинът, тъгата и мечтите му...

-Как ще поканите младите хора да доведат децата си в школата, обучението в която е безплатно,за да учат народните български автентични инструменти?

-С добре дошли! Но това може би не е достатъчно, затова казвам: и с обещанието да им покажем красотата на българския фолклор. Нашата надежда е в малките деца, затова тръгваме от тях, от тези, които сега са в трети, четвърти клас, когато е време да хванат за първи път инструмент и да пробват. Сигурна съм, че с обиколката в читалищата, която започнахме, ще намерим много деца в Хасково, които искат да се обучават във фолклорната музика. Защото сме в Тракия все пак, близо са и Родопите-люлката на Орфей, а от нашия край са излезли толкова именити музиканти и певци. Така че убедена съм за талантите, които чакат да бъдат открити в нашия край. Приели сме с колегите от оркестъра като наша мисия да открием тези деца. Желанието ни е не непременно всички, които дойдат в школата, да станат професионалисти, за успешна мисия ще считаме да ги научим да познават фолклора, да го заобичат.

интервю на Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини