От х:

Днес в x:

Непознат Менделсон звучи тази вечер в театъра в Хасково

    От 19 часа тази вечер в хасковския театър е началото на концерта на Камерния оркестър, посветен на 40 годишната творческа дейност на композитора, пианист и преподавател по композиция в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" проф. Красимир Тасков. Самият той ще седне зад пианото.

    За първи път диригентът на Камерен оркестър-Хасково Цанислав Петков ще е сред публиката, защото ще отстъпи пулта на кипърския диригент Стефанос Касерис. А за него Хасково ще е първата голяма сцена в професионалното поприще след Националната музикална академия . Той пък ще е първият гост-диригент от сформирането на Камерния състав. И като гвоздей - за първи път в България тази вечер ще прозвучи Концерт за пиано и оркестър в ла минор на Менделсон под редакцията на проф.Тасков.

    „Съвсем целенасочено се случва този концерт. Смятам, че по-често трябва да има такива чествания, защото напоследък редки са срещите на българските композитори и творци с публиката. Хасковският оркестър е работил с проф.Тасков през годините и това е заслужено отношение към него. Много се радвам, че идеята за честването му на хасковска сцена се осъществява, и то с помощта на младия диригент Стефанос Касерис. Смятам, че отзвукът ще е прекрасен“, казва Цанислав Петков.

    За него е приятен факт, че ще отстъпи диригентската палка на колегата си от Кипър. „За първи път от възстановяването на състава, откакто аз съм в Хасково, да имаме гост-диригент и много се радвам, че е именно той, защото има много свежи идеи, а и много добре го приеха колегите. Освен това и самият Стефанос е много зареден и има много какво да даде на този състав. Затова се получи веднага симбиоза между музикантите и диригента. Нещо като любов от пръв поглед.“

    Стефанос Касерис е ученик на проф. Пламен Джуров, също като Цанислав Петков, дипломирал се е през септември миналата година. Според диригента на Камерния оркестър на Хасково кипърецът е един от най-добрите студенти в класа по дирижиране в Музикалната академия. Затова решава да го покани по Програмата за европейски практики, в която участва и Хасковският оркестър и която дава възможност за изява на млади и талантливи творци.

    Като предизвикателство. Така определя работата си в Хасково Стефанос Касерис. „Досега съм работил само със студентския оркестър в Академията и в Хасково за първи път излизам от академичния процес и влизам в работна атмосфера. Тук ще е първата ми голяма сцена и първата публика в професионалната ми кариера, затова чакам вечерта с огромно вълнение, притеснение и нетърпение.“

    Публиката ще чуе в концерта тази вечер едно младежко произведение на проф. Тасков-Младежко концертино №1 за пиано и струнен оркестър.

    Ще звучат и творби на любими хора и учители на професора "Адажио" от Красимир Кюркчийски и "Скици за струнен оркестър" от Марин Големинов.

    Програмата затваря премиерата на Концерт за пиано и струнен оркестър в ла минор от Менделсон, писан през 1822 година, когато композиторът е бил едва 13-годишен.

    Изпълнението на това почти неизвестното произведение на Менделсон проф.Тасков открива в един от музикалните канали в интернет, придружено с манускрипт. Решава да го дешифрира и да го изпълни. „Менделсон е един от най-популярните автори, а в случая това произведение не се знае. Много съм впечатлен, защото това е, бих казал –шедьовър, и е създаден от 13 годишен младеж. Затова го дешифрирах и го предох на диригента Цанислав Петков, който реагира на него много позитивно, също като мен.“

    За професора Менделсоновото произведение има и леко носталгична връзка с първото написано от него произведение, когато е на 18 години, това е началото на  професионалното му изграждане като композитор, а именно Младежко концертино №1 за пиано и струнен оркестър.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини