От х:

Днес в x:

От Турция: Български телефонни измамници превземат и Гърция

Представяйки се за полицаи, със заплахи за разправа с близки, дръзки български банди тормозят възрастните хора и крадат спестяванията им все по-агресивно.

Това пише турският вестник Daily Sabah, цитиран от "Фокус". 

„Те не само ми отнеха парите, но и здравето“, цитира изданието Гергина Алексиева – 82-годишна пенсионирана учителка от Кюстендил. 

Жената е станала жертва на нова престъпна схема, в която хората са подмамени, че помагат на полицията да залови телефонни измамници. Така пенсионерката губи всичките си спестявания - 5800 лева.

Старите хора са лесна плячка в най-бедната страна членка на ЕС – много живеят сами, защото децата им са в чужбина, за да търсят по-добър живот. Изолацията, комбинирана със спомените от банковите кризи, кара пенсионерите често да пазят големи суми в брой в домовете си, което ги прави цел за измамниците, коментира изданието.

Около 900 хил. души в страната са били цел на телефонни измами според последните проучвания. Правителството е стартирало информационна кампания, като медиите излъчват предупреждения за най-обичайните измами и как хората да избегнат да стават жертви. 

Криминалната схема е толкова успешна, че българските банди в момента се разпростират и в съседна Гърция, където хората пазят спестяванията си в брой след скорошната финансова криза. 

„Ако в България печалбите от измами са между 2000 и 5000 лева на удар, то в Гърция са между 30 и 50 хил. евро“, казва служителката на МВР Златка Падинкова пред турския вестник. 

Само преди няколко дни МВР предаде на гръцкото правосъдие 7 български граждани, обвинени като участници в организирана престъпна група за телефонни измами.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини