От х:

Днес в x:

КАТ безсилни пред пияни и дрогирани водачи, карат чужди коли

КАТ не може да свали номерата на около 70% от неправоспособните, дрогирани или пияни водачи, тъй като карат коли, които са чужда собственост.

Това стана ясно по време на обществен дебат за сигурността по пътищата, съобщи "Дарик".

Статистика, изнесена от директора на "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски, показва, че патрули на КАТ хващат на седмица средно по 500 водачи без книжка или такива, употребили алкохол или наркотици. 

Според последните промени в Закона за движение по пътищата регистрационните табели на тези шофьори трябва да бъдат свалени на място. Оказва се, че около 350 от тях обаче карат чужда кола и не подлежат на санкцията. 

По думите на началника на КАТ Бойко Рановски причината е, че в закона се посочва, че въпросното наказание се прилага на собствениците, а не на водачите на автомобили. 

"Изпълняваме закона, така както е записано, собственик, който управлява след употреба на алкохол, наркотични вещества или е неправоспособен. Но няма как да свалим табелите, ако този, които управлява е водач, а автомобилът не е негова собственост", обясни той. 

Рановски припомни, че текстът е бил дискутиран многократно, но в крайна сметка е гласуван така с аргумента, че собственикът на колата не може да търпи санкции заради действията на шофьора. 

"За тези, които не са собственици и управляват автомобил в тези случаи, си важи старото правило - спира се автомобила от движение за срок до един месец. Собственикът пак търпи някаква санкция, но не и полагащата се, ако е собственик и водач", заяви той.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини