От х:

Днес в x:

15 °C

"Пеещите обувки" за Леа Иванова и Студената война - по кината

"Пеещите обувки" излиза на екран на 10 февруари 2017 във всички софийски кина и в 15 кина в страната. Филмът ще бъде показан и в единствения стар киносалон в София – кино "Влайкова".

Игралният филм разказва историята на известната в средата на миналия век певица Леа Иванова и композитора Еди Казасян. 

Три актриси - Рая Пеева, Дона Бангьозова и Ернестина Шинова, играят джаз певицата Леа в различните й възрасти. Участват още Стефан Вълдобрев, Стоян Алексиев, Александър Алексиев, Стефан А. Щерев, Кръстю Лафазанов. Правен повече от 5 години, филмът среща много предизвикателства, като едно от сериозните е лицензирането на репертоара на Леа Иванова, изпълнявала всички големи вокални джаз партии.

"Тя е интересна, ярка личност с много сложна съдба. Но животът й е богат и разнообразен, а всичко трябва да се разработи много точно. Понеже приехме структурата на филма - разказ през очите на Еди Казасян - се замислихме дали това няма да я ощети. Така че се отказахме от биографичния филм, за да създадем един по-обобщен, събирателен образ на твореца в мрачния климат на Студената война", казва в интервю режисьорът на лентата Радослав Спасов 

Сюжетът на "Пеещите обувки" е задвижен от съмнението на героя - Еди, че службите на Държавна сигурност (ДС) са я накарали да се ожени за него.

Леа прекарва месеци в лагер през 1948 година, освободена, вкарана пак и през най-яростните години на Струдената война, през 1950 г. - вербувана от Държавна сигурност.

Един от големите страхове на тази магнетично красива жена е бил да не я обявят за невъзвращенка. При участията си в чужбина тя е била следена и под натиск през цялото време, което означава, че се е противопоставяла по някакъв начин, разказва още режисьорът.

Радослав Спасов е и сценарист на филма, заедно с писателя Георги Данаилов.

"Пеещите обувки" получи специалната награда на журито "Сребърен Георгий" от 38 Московски филмов фестивал (юли 2016) и бе включен в програмата на "Киномания" в София, Пловдив и Варна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
20.09.2019
Последни новини