От х:

Днес в x:

8 °C

"Пеещите обувки" за Леа Иванова и Студената война - по кината

"Пеещите обувки" излиза на екран на 10 февруари 2017 във всички софийски кина и в 15 кина в страната. Филмът ще бъде показан и в единствения стар киносалон в София – кино "Влайкова".

Игралният филм разказва историята на известната в средата на миналия век певица Леа Иванова и композитора Еди Казасян. 

Три актриси - Рая Пеева, Дона Бангьозова и Ернестина Шинова, играят джаз певицата Леа в различните й възрасти. Участват още Стефан Вълдобрев, Стоян Алексиев, Александър Алексиев, Стефан А. Щерев, Кръстю Лафазанов. Правен повече от 5 години, филмът среща много предизвикателства, като едно от сериозните е лицензирането на репертоара на Леа Иванова, изпълнявала всички големи вокални джаз партии.

"Тя е интересна, ярка личност с много сложна съдба. Но животът й е богат и разнообразен, а всичко трябва да се разработи много точно. Понеже приехме структурата на филма - разказ през очите на Еди Казасян - се замислихме дали това няма да я ощети. Така че се отказахме от биографичния филм, за да създадем един по-обобщен, събирателен образ на твореца в мрачния климат на Студената война", казва в интервю режисьорът на лентата Радослав Спасов 

Сюжетът на "Пеещите обувки" е задвижен от съмнението на героя - Еди, че службите на Държавна сигурност (ДС) са я накарали да се ожени за него.

Леа прекарва месеци в лагер през 1948 година, освободена, вкарана пак и през най-яростните години на Струдената война, през 1950 г. - вербувана от Държавна сигурност.

Един от големите страхове на тази магнетично красива жена е бил да не я обявят за невъзвращенка. При участията си в чужбина тя е била следена и под натиск през цялото време, което означава, че се е противопоставяла по някакъв начин, разказва още режисьорът.

Радослав Спасов е и сценарист на филма, заедно с писателя Георги Данаилов.

"Пеещите обувки" получи специалната награда на журито "Сребърен Георгий" от 38 Московски филмов фестивал (юли 2016) и бе включен в програмата на "Киномания" в София, Пловдив и Варна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
22 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
22 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
22 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
22 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
22 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
22 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
22 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
22 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
22 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
22 фев 2020
Последни новини