От х:

Днес в x:

Турция недоволства от военни учения на Гърция

Турция обвини Гърция, че е нарушила международното право с провеждането на военни учения на остров в Егейско море, съобщава Ройтерс.

Турското външно министерство обяви, че е наясно с разпространявана от гръцки медии информация, че специални части на балканската страна провеждат учения на остров Кос. Ведомството поясни, че ученията са в нарушение на договор от 1947 година, който забранява подобни игри на острова.

Източник от военното министерство на Гърция потвърди, че са започнали запланувани учения през седмицата с участието на парашутисти.

Представителят добави, че няма да прекратят ученията.

Турция предупреди, че може да предприеме действия, ако е необходимо.

"Призоваваме нашите съседи в Гърция да се въздържат от едностранни действия, които могат да предизвикат напрежение и са в противоречие с международното право", каза говорител на турското външно министерство.

През последните дни се покачи напрежението между двете държави заради отказа на Атина да екстрадира 8 турски войници в Анкара, обвинени за участие в неуспешния опит за преврат в Турция.

Анкара обяви, че ще преразгледа отношенията си с Гърция.

В сряда Гърция предупреди за голямо нахлуване на турски военни самолети в централната и южната част на Егейско море.

Кос е част от Додеканезките острови, които са демилитаризирана зона като част от мирно споразумение след края на Втората световна война между Италия и Гърция.

Турция не е част от договора заради неутралитета си по време на войната.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини