От х:

Днес в x:

Платформата за сигнали за нередности в болниците вече работи директно с полицията

Национална пациентска организация вече си сътрудничи с Главна дирекция "Национална полиция" в поддръжката на сайта за оплаквания от българските болници "Здравен отзив". Чрез платформата тези сигнали, които се отнасят за корупция и злоупотреби, ще се препращат вече директно и до полицията, обявиха от пациентската организация.

Платформата "Здравен отзив", която се поддържа от НПО, беше представена миналия октомври. В нея граждани, забелязали нередности или недоволни от отношението, хигиената или цялостните грижи в дадено лечебно заведение, могат да опишат подробно преживяването си и от там сигналът им да достигне до отговорните институции - например до службата "Медицински одит" към здравното министерство, и вече и до ГДНП. Специална комисия "Здравеопазване" в главната дирекция отговаря и за нарушения, извършени от вътрешността на системата, например от служители на Министерството на здравеопазването, второстепенни разпоредители с държавния бюджет и лечебните заведения.

Целта на сайта е да улесняване комуникацията между пациентите и институциите и така да се подобри нивото на болничната грижа, както и да се подпомогне борбата със злоупотребите в системата на здравеопазването, поясняват от НПО. Платформата дава възможност на пациентите да подават сигнали за различни видове неуредици - санитарно-хигиенни условия, неетично отношение, нерегламентирани плащания, дискриминация.

До момента в платформата са публикувани резултатите от проверки по няколко десетки сигнала, а други са в изчакване на отговор по компетентност от съответните институции.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ме
    Мехмед Сали
    1 0
    11:08, 1 мар 2019
    Здравейте. Искаме да съобщим за нередности в болница МБАЛ здраве Велинград. И по точно детско отделение в което ословията са отчаиващи. Хигиената е под всякаква критика придружителите на болните деца са карани да си метат мият и чистят да си изхвърлят боклука сами. Отношение към пациентите е като с подчинени. Молим ви обърнете внимание това са сериозни неща през това отделение всяка година минават хиляди хора.
Последни новини