От х:

Днес в x:

4 от Хасковско са на свободния пазар на електроенергия, без шалтер при оспорване на сметка

Четирима частни абонати на EVN от Хасковска област са излезли през 2016 година на свободния пазар на електроенергията.

Като цяло обаче все още хората не са готови да ползват тази възможност, вероятно защото специфичните понятия и разчети не са им понятни, коментира Крум Косев от пресслужбата на компанията.

По повод нашумялата през последните дни тема за задължителния характер на плащането на фактурите, дори ако абонатът оспорва сметката си, по която от Комисията за защита на потребителите излязоха със становище, че това не е така, потвърждение има и от EVN.

При съмнения за надписани сметки за тока всеки потребител, който смята, че му е начислена сума за повече от изразходваната от него електрическа енергия, може да подаде жалба към електроразпределителното дружество. Срокът за отговор  от дружеството е 30-дневен, като през това време абонатът не е длъжен да заплаща оспорената фактура, а доставчикът няма право да преустановява предоставянето на електричество. В случай че дружеството се произнесе, че начислената сума е за реално консумирана енергия, потребителят ще бъде длъжен да заплати месечната си сметка. Независимо от това, ако той продължава да счита, че е некоректно таксуван, може да потърси правата си по съдебен ред, категорични са от КЗП.

От EVN потвърдиха, че това е дългогодишна практика, която са възприели. От пресслужбата посочиха, дори, че при оспорване времето, в което отговарят е далеч по кратко от 30 дни, понеже фактурите с възражения се разглеждат приоритетно от експертите. Сметката се проверява във всеки аспект, а при желание на клиента се прави и техническо замерване на електромера. Извършването на такова замерване може да се изиска и от независим страна, като Държавната агенция по метрология например.

Въпреки високото потребление през последния месец заради ниските температури, от електроразпределитената компания не отчитат тенденция от завишаване на случаите на жалване относно сметките.

От компанията напомниха, че всеки частен абонат, който е затруднен с плащането на дължимия ток, може да ползва и опцията за разсрочено издължаване. Всеки случай се разглежда индивидуално, но целта е не да дръпнем шалтера и дадения дом да остане без ток, а да се намери компромисен вариант, обясни Крум Косев.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини