От х:

Днес в x:

Кукерите от Лъджа със златен медал от Международния фестивал „Сурва“

    Златен медал извоюва за представянето си уникалната кукерска група от ивайловградския квартал „Лъджа“ на 26-тото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „ Сурва-2017“ в Перник.

    Наградата на кукерите читалище „ Пробуда 1914'' е в категорията „Обучение в традицията“. Някои от участниците в лъджанската група са представители на няколко поколения на една фамилия.

    С хлопатари и чанове, с маски и на различни позиции във върволицата, прогонваща злото, традицията, която се пази и предава и с това става все по-силна в родопския квартал, лъджанските кукери показаха пред рекордно високият брой тази година участници във феста и гости на Перник и уникалното си ляво хоро, което се играе единствено в Лъджа.

    Сурвакарските групи на Ярджиловци и Дивотино и кукерите от с. Войнягово, общ. Карлово са тазгодишните носители на на "Златна маска" на 26-тото издание на фестивала.

    След успеха на „Сурва“ лъдженските кукери вече се стягат за тазгодишния Кукуровден, който ще бъде отбелязан на 25-ти февруари.

    Кукерската група при читалище "Пробуда 1914"-Ивайловград е създадена през 1980 г. и е единствена в област Хасково

    Традицията обаче в този край със звън на кукерските  хлопатари да се гонят злите сили  е от 1914 г., когато прадедите на лъджанци идват от българските села в Мала Азия Коджабунар и Мандър. 
    Кукерите  минават през всяка къща, а в центъра на квартала беят нарича за здраве и берекет като хвърля жито. За да е плодородна годината се изпълнява и ритуалът  заораване. Накрая Кукеровден завършва с прочутото кукерско хоро отдясно на ляво. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини