От х:

Днес в x:

Пловдивска кръчма отнесе 1000 лева акт заради Бритни

С 1000 лева глоба беше одрусана пловдивска кръчма за това, че пуснала парче на Бритни Спиърс, без да плати на певицата за авторските права. Няма значение дали изпълнителят е българин или чужденец. Заведенията са длъжни да му плащат, ако искат да ползват негова музика, обясниха пред "Телеграф" от Министерството на културата. Освен песента на Бритни Спиърс, в глобената пловдивска пицария нерегламентирано са звучали и парчета на Lexter и ня Никол Шерцингер от Pussycat dolls, разкри Дарик.
Санкцията срещу кръчмата първоначално била отменена от районния съд, но след обжалване от ведомството на Стефан Данаилов случаят бил върнат за разглеждане в административния съд. По думите на председателя му Георги Петров това дело е без прецедент в досегашната практика на съда.
600-700 заведения са били проверени от МК дали спазват авторски права през миналата година. Между 80 и 90% от ресторантьорите не плащали на изпълнителите, чиите парчета пускат. Повечето ресторантьори дори не знаели, че това е необходимо. След като им бил съставе акт обаче, половината от тях започвали да спазват закона за авторското право.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини