От х:

Днес в x:

Делото за взрива в "Миджур" продължава срещу всички обвиняеми

Делото за взрива в завод "Миджур" продължава срещу всички обвиняеми лица, съобщиха от Софийската апелативна прокуратура.

Повод за днешното съобщение на прокуратурата е информация от 21 януари, че "прокуратурата отказа да поддържа обвиненията към двама от обвиняемите по делото за експлозията в завод "Миджур" в село Горни Лом - Илияна Бахчеванова и Божидар Василев". Това твърдение не отговаря на истината, заявяват от Апелативната прокуратура - София и Окръжната прокуратура във Видин.

Делото продължава срещу всички обвиняеми лица, като следващото заседание е насрочено за 10 февруари 2017 г.

На 1 октомври 2014 година при взрив в завод "Миджур" в Горни Лом изгоряха 13 мъже и 2 жени. Експлозията бе толкова силна, че две от сградите, където се е помещавал цеха са унищожени напълно. Отломки с тежест 150-200 кг са хвърчали във въздуха, останало е само стоманата и желязото.

В завода са обезвреждани стари боеприпаси. За тази високорискова работа хората са принуждавани да работят усилено, защото иначе щели да получават по 250 лева месечно. Понякога им се налагало да ползват и лични инструменти за обезвреждани на мини от различен тип.

Малко след трагедията собственикът на завода Валери Митков отрече в предприятието да са работили необучени хора. Неговото обяснение бе, че обученията са провеждани на колкото време трябва.

Източник: http://www.cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини