От х:

Днес в x:

Бебе се роди в Тракийското дружеството, изкъпа го бабата

    С традиционен ритуал къпане на бебе беше отбелязан предстоящият празник Бабинден в Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково. В ролята на младата невеста влезе секретарят на читалище „Тракия 2008“ Анета Георгиева, която „има“ пеленаче. Днес родилката поля вода на Стефка Младенова, която пък беше вербувана да бабува. Възрастната жена си си изми ръцете със сапун. После смени памперса на бебето, при това без да го разплаче. „Даже и биберон не иска“, каза младата майка. „Ако заплаче, баба ще му запее песен“, каза Младенова, която е и диригент на хора към ансамбъл „Китна Тракия“. „Сега лесно се гледат деца, не е като преди години, с повиването с пелени“, каза още бабата.

    По-късно две от децата от танцов състав „Пъстрица“ - Гергана и Константина поздравиха със стихове младата невеста и бабата. Възрастната жена пък им върза бял и червен конец. Даде им мед, за да се роят децата като пчелите напролет, паричка за богатство и китка здравец.

    На Бабинден – 21 януари българите почитат своите баби акушерки, които някога са били единствената родилна помощ. Помагали са не само при самото раждане, но и преди и след него. Обредното поливане и миене на ръце се извършва рано сутринта на Бабинден. Дъщерите и снахите редят трапезата, където всяка оставя своя дар – погача, печена кокошка, баница и шише вино. В началото седят само жените, а чак по-късно идват и мъжете и веселието започва. „В някои краища на страната веселието излиза извън рамките на благоприлично“, с усмивка каза диригентът Стефка Младенова, която по-късно засвири на пианото, а публиката я аплодира.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини