От х:

Днес в x:

Мистериозна поръчка обяви Агенцията за електронно управление

Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) приканва желаещите да работят по развитието на е-услугите да подадат за два дни индикативни ценови оферти.

За това "мистериозно съобщение" съобщава в днешния си брой вестник "Сега".

Става дума за пет групи изключително важни и сложни дейности. Те са свързани със следното:

пилотен модел на електронно дистанционно гласуване;
изграждане на мрежа за контрол и публичност на е-управлението;
надграждане на системите "Гражданска регистрация" и "Адресен регистър" (познати като ЕСГРАОН);
създаване на информационна система за базови регистри на субекти, обекти и събития;
създаване на Национален портал за пространствени данни (INSPIRE).

Обявата за набиране на индикативни ценови оферти за всичко изброено е пусната на 16 януари, а срокът за представяне на документите е 18 януари (т.е. днес).

От самото съобщение не става ясно в рамките на каква точно процедура (очевидно не е обществена поръчка по ЗОП) агенцията търси изпълнители и с какъв бюджет разполага.

То се появи в Strаtegy.bg - портала за обществени консултации, където се публикуват проекти на стратегии, програми, закони, наредби и други документи за обществено обсъждане.

Няма и никакви изисквания към кандидатите. Разбира се, че ДАЕУ е получател на пари по една от новите европрограми - "Добро управление", която е продължение на приключилата ОП "Административен капацитет".

Самата агенция е създадена от правителството миналата есен на мястото на предната агенция ЕСМИС. Начело на новото ведомство застана близкият на премиера Борисов Росен Желязков, който бе главен секретар в предишния му кабинет.

При встъпването си в длъжност през октомври 2016 г. Желязков разказа пред медиите, че през 2016-2017 г. агенцията ще надгради съществуващите регистри, така че да имат модерни интерфейси, да са максимално удобни за ползване и същевременно да пазят личните данни и да не блокират при голямо натоварване.

Председателят на агенцията Росен Желязков не отговаряше на телефона си. Снощи в. "Сега" успя да се свърже с говорителя на ведомството Веселин Нинов, който обясни, че това не е обществена поръчка и дори не е процедура.

Въпросната обява била просто писмо, с което се приканват всички, имащи отношение към темата е-правителство, да кажат какви стойности са разумни за отделните дейности по проектите. Затова поканата е и към бизнеса, и към физически лица и няма критерии за подаващите предложения.

Според Нинов късият срок от два дни бил консултиран с професионалните среди и те нямали нищо против него.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини