От х:

Днес в x:

Като от филм на ужасите: Отстраниха тумор с коса кости и ...малък мозък от корема на 16-годишна

Изображение 1 от 2

    Яонски лекари извадиха от яйчника на 16-годишна тумор, който се оказа от коса, кости, и деформиран малък мозък

    Операцията започнала като рутинна, но не и след като извадили 10-сантиметровото "чудовище" от корема на тийнейджърката. Дотолкова необичайна, че публикували случая в Neuropathology.

    По време апендектомия на 16-годишната пациентка, японските лекари открили тумора на един от яйчниците ѝ. А това, което открили вътре звучи като кошмар - коса, кости ... и деформиран малък мозък. Терминът за такъв тумор е зрял кистозен тератом. Думата "тератом" идва от гръцката дума teratos, което означава чудовище, не е трудно да разберем защо. Те се образуват, когато клетките започнат да се развиват в различни видове тъкани, включително кости, нерви, коса и дори зъби. Обикновено това са доброкачествени тумори и са капсулирани, което ги прави относително лесни за премахване.

    В случая не става дума за паразитен близнак, който е бил отделен ембрион, но е абсорбиран още в утробата.

    Тератомите са изградени от нашите собствени клетки. Както при всеки рак, те се образуват, когато нормалните сигнали, които контролират клетъчния растеж, се объркат. В този конкретен случай незряла яйцеклетка на японското момиче е решила да се дели. И не само, но при това са се оформили космените фоликули и тънък слой от кост, под който имало структура, наподобяваща мозъчния ствол и малкия мозък.

    Приблизително 20 на сто от туморите на яйчника съдържа диференцирани тъкани.

    Въпреки, че рядко са фатални, туморите, които съдържат нервните клетки могат да бъдат опасни и това е уникален риск - когато имунната система разпознае рака като заплаха, а след това сгреши собствените мозъчни клетки на пациента като враг.

    При този пациент не са наблюдавани симптоми на имунен отговор срещу собствената нервна система.

    Откриването на нервните клетки вътре тератом в структура, като в случая на този тумор, се среща изключително рядко. Особено тъкан, която може да носи нервни импулси. Когато е нормално развит, мозъчният ствол отговаря за животоподдържащите функции, докато малкия мозък контролира на нашите движения. 

    Това не е първият случай на напълно развит тератом. През 2002 г., тумор с развити органи, главата, тяло, крайници и дори наченки на пенис бе отстранен от 25-годишната японка.

    Всичко това звучи като филм на ужасите, но тератомите са уникален материал за учените, заради търсенето на механизмите, които ги карат да се развият.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини