От х:

Днес в x:

Музика и кючеци днес за циганската Нова година

Циганската махала в село Узунджово ехти от музика и кючеци се вихрят пред дворовете на къщите, в очакване на ромската Нова година тази вечер.

От ранни зори семейството на Минка и Христо са започнали с приготовленията за трапезата. Васильовден е семеен празник, казва 50-годишният ром. Тази вечер той ще събере 7-членното си семейство край масата, както повелява циганския обичай.

Задължителна част от трапезата са сарми с паричка за берекет през годината. Всяко семейство трябва да сложи на масата петел или кокошка. Христо обаче тази година е заложил на кебапчета и пържоли. От сутринта възрастният ром е запразнил с твърд алкохол, очаквайки с нетърпение празника.


Печена кокошка и домашно замесен хляб е приготвила баба Бойка. Възрастната жена ще събере на празника цялото си семейство. Въпреки ниската си пенсия тя е успяла да събере пари за задължителните ястия. За малчуганите грижовната баба бе приготвила баклава и бонбони.

Празникът по традиция започва в 18 часа, но циганската кръв кипи още от 3 следобяд. Младите снахи на Бойка играят кючек пред къщата, а малките ромчета щракат с пръсти отстрани.

Музика ехти и от съседната къща. Желка и Асен Илиеви и трите им деца са запразнили от обяд. С танци и сурвачки ще посрещнат ромската Нова година. Тази вечер циганските къщи остават със заключени врати до полунощ, за да не избяга късметът.

Ромите посрещат гости след настъпването на Новата година, като се надяват първият влязъл в дома им да е добър човек и да носи късмет.

Празникът продължава 3 дни без прекъсване. Утре ромите ще чакат своя Банго Васил - спасителят на циганския род.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини