От х:

Днес в x:

Министърът на отбраната на Израел призова евреите да напуснат Франция

Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман призова евреите във Франция да я напуснат и да се преселят в Израел, пише Haaretz.

"Това не е вашата страна, не е ваша земя. Оставете Франция, елате в Израел ... Ако искате да останете евреи, ако искате вашите деца и внуци също да са евреи, напуснете Франция", заяви Либерман. Повод за изказването му станаха френските планове за орегулирането на палестино-израелския конфликт.

Тел Авив се опасява, че Париж и Вашингтон ще се опитат да предприемат действия за разрешаването на спорната ситуация преди края на мандата на сегашния президент на САЩ Барака Обама и те ще бъдат утвърдени от Съвета за сигурност на ООН преди 20 януари. Тогава властта преминава в новоизбрания президент Доналд Тръмп.

Френската мирна инициатива за уреждането на арабско-израелския конфликт предвижда среща на 15 януари в Париж, в която трябва да участват министри на външните работи на 70 държави. Израел не подкрепя този формат и иска двустранни преговори с Палестина. 

На 23 декември Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 2334, според която Израел трябва да спре строителството на селища в  окупираните палестински территории. За приемането на резолюцията гласуваха всички членове на съвета без САЩ, които се въздържаха. Израел отказа да изпълни резолюцията. 

Западният бряг на река Йордан е окупиран при Шестдневната война през 1967 год. ООН счита съществуването на еврейски селища на тази територия за незаконно и противиречащо на международното законодателство. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини