От х:

Днес в x:

Румен Радев отказва да състави правителство преди 22 януари

Новоизбраният президент Румен Радев ще обяви състава на служебния кабинет едва след като встъпи в длъжност на 22 януари 2017 г.

Това заяви той в коментар на решението на Росен Плевнелиев да не излъчва служебно правителство сега и да отстъпи това право на наследника си в специално изявление по БНТ.

Оставката на кабинета даде старт на конституционната процедура за ново правителство, която завърши без успех, коментира Радев.

Конституцията е изрична, сега на ход е президентът, допълни той. И разкритикува Плевнелиев, че "обяви отказ да изпълни вмененото му по конституция задължение".

Изтъкнатите политически доводи и лична мотивация не променят разпоредбите на конституцията. Патосът на добрите намерения не отменя разпоредбите на закона, коментира Радев.

И отново критикува Плевнелиев, че "отстъпва от конституционно задължение". Президентът може да възлага правомощия само на вицепрезидента си, а не на друг, дори новоизбран президент, напомни Радев. 

"Призовавам политическите актьори да действат отговорно в ситуацията и да не търсят краткосрочни ползи. Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза", каза още новоизбраният президент.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ре
    реалист
    1 -1
    08:44, 22 дек 2016
    Това ще е първия президент изгонен
  • 2
    Ро
    Роси
    0 0
    08:54, 22 дек 2016
    Аз пък мисля че и Радев вече показва че "играе игрички" вместо да мисли за народа. Ако ще се почне с взаимни обвинения и друбнавости... Плевнелиев може да има кусури но преживя лична трагедия и вече няма сили да се занимава, а и не искам да плащаме заплати и обезщетения за дву служебни правителства.
Последни новини