От х:

Днес в x:

13 °C

Все още не се знае откъде ще дойде вторият милиард за санирането

Все още няма яснота откъде ще дойдат допълнителните 1 милиард лева за увеличаване на финансовия ресурс по програмата за безплатното саниране. Миналата сряда правителството в оставка гласува увеличаване на ресурса на програмата от 1 на 2 милиарда лева. За това обаче е нужно и одобрение от отиващото си Народно събрание.

След като беше обявено намерението програмата да продължи, в. "Сега" попита Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) какво е планирано по нея, дали всяка година ще се осигурява по 1 милиард, ще има ли самоучастие от собствениците или държавата ще покрива изцяло ремонтите. Пет дни по-късно все още няма отговор. Не е ясно също така ще има ли нов регламент за диференциране на сградите през следващите години - например панелки, стари тухлени кооперации и еднофамилни къщи. И докато заявленията продължават да се трупат, няма отговор какво ще се прави, ако депутатите не одобрят искането за втория милиард.

За неяснотите около общия размер на финансирането вестникът се е обърнал и към другите институции, които имат отношение към програмата. От Министерството на финансите ги насочили към финансиращата институция - Българската банка за развитие (ББР). От банката обяснили, че към момента финансовият ресурс по програмата е 1 млрд. лв., а ако парламентът одобри увеличението й с още 1 млрд. лв., банката ще може да продължи да разплаща санирани сгради и над одобрения първоначално бюджет. От ББР обаче не могат да отговорят на въпроса как ще продължи финансирането занапред, защото отговорната институция по програмата е МРРБ.

Според данните от миналата седмица досега са завършени 120 сгради. Сключените споразмения между ББР, кметовете (които представляват сдруженията) и областните управители са за над 953 млн. лв., което изчерпва досегашния лимит. Това е причината МРРБ да издаде миналия месец указания на кметовете да не подписват нови споразумения и да не обявяват нови обществени поръчки. Сключените тристранни договори за целево финансиране са общо 2019 - и по тях е започнало изплащане на дейности по санирането. На 1805 сгради са извършени технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, за 897 сгради са сключени договори и са избрани изпълнители за инженеринг и строително-монтажни дейности. Реално може да се окаже, че договорите надхвърлят заложената първоначално сума.

Финансирането на безплатната програма за саниране може да се увеличи и без нова държавна гаранция, обясни Ангел Геков, изпълнителен директор и председател на УС на ББР. Вече гласуваната от парламента държавна гаранция в размер на 1 млрд. лв. при започването на програмата може да се използва и занапред. Ако държавата има средства, тя може да вложи и повече пари в санирането, тъй като гаранцията може да се ползва на револвиращ принцип, обясниха финансови експерти. Затова на Народното събрание, според закона за публичните финанси, ще бъде предложено да одобри поемането на дългосрочен финансов ангажимент, който излиза извън мандата на едно правителство, но отново без да се казва откъде ще се вземат парите.

Към момента банката е договорила заеми от 250 млн. евро - половината от ресурса. Договорените средства не са усвоени, но ги има готови и се чака моментът да започне усвояването им според хода на дейностите. ББР се въздържа да договаря следващ ресурс, защото на този етап не е дошъл моментът на плащането, а да се държат пари назаем, без да се използват, е ненужен разход, обясниха от банката.

Реално към момента е извършено само първото усвояване на част от договорените заеми - 45 млн. евро. Те са покрили вече завършени и санирани сгради - ББР плаща според споразуменията, когато са налице всички протоколи от завършения строителен процес. В самото начало на санирането банката осигури мостово финансиране, но тъй като програмата тръгна бавно, е похарчена малка част от кредитния ресурс.

 

Източник: http://www.actualno.com

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
20 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
20 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
20 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
20 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
20 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
20 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
20 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
20 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
20 ное 2019
Последни новини