От х:

Днес в x:

Все още не се знае откъде ще дойде вторият милиард за санирането

Все още няма яснота откъде ще дойдат допълнителните 1 милиард лева за увеличаване на финансовия ресурс по програмата за безплатното саниране. Миналата сряда правителството в оставка гласува увеличаване на ресурса на програмата от 1 на 2 милиарда лева. За това обаче е нужно и одобрение от отиващото си Народно събрание.

След като беше обявено намерението програмата да продължи, в. "Сега" попита Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) какво е планирано по нея, дали всяка година ще се осигурява по 1 милиард, ще има ли самоучастие от собствениците или държавата ще покрива изцяло ремонтите. Пет дни по-късно все още няма отговор. Не е ясно също така ще има ли нов регламент за диференциране на сградите през следващите години - например панелки, стари тухлени кооперации и еднофамилни къщи. И докато заявленията продължават да се трупат, няма отговор какво ще се прави, ако депутатите не одобрят искането за втория милиард.

За неяснотите около общия размер на финансирането вестникът се е обърнал и към другите институции, които имат отношение към програмата. От Министерството на финансите ги насочили към финансиращата институция - Българската банка за развитие (ББР). От банката обяснили, че към момента финансовият ресурс по програмата е 1 млрд. лв., а ако парламентът одобри увеличението й с още 1 млрд. лв., банката ще може да продължи да разплаща санирани сгради и над одобрения първоначално бюджет. От ББР обаче не могат да отговорят на въпроса как ще продължи финансирането занапред, защото отговорната институция по програмата е МРРБ.

Според данните от миналата седмица досега са завършени 120 сгради. Сключените споразмения между ББР, кметовете (които представляват сдруженията) и областните управители са за над 953 млн. лв., което изчерпва досегашния лимит. Това е причината МРРБ да издаде миналия месец указания на кметовете да не подписват нови споразумения и да не обявяват нови обществени поръчки. Сключените тристранни договори за целево финансиране са общо 2019 - и по тях е започнало изплащане на дейности по санирането. На 1805 сгради са извършени технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, за 897 сгради са сключени договори и са избрани изпълнители за инженеринг и строително-монтажни дейности. Реално може да се окаже, че договорите надхвърлят заложената първоначално сума.

Финансирането на безплатната програма за саниране може да се увеличи и без нова държавна гаранция, обясни Ангел Геков, изпълнителен директор и председател на УС на ББР. Вече гласуваната от парламента държавна гаранция в размер на 1 млрд. лв. при започването на програмата може да се използва и занапред. Ако държавата има средства, тя може да вложи и повече пари в санирането, тъй като гаранцията може да се ползва на револвиращ принцип, обясниха финансови експерти. Затова на Народното събрание, според закона за публичните финанси, ще бъде предложено да одобри поемането на дългосрочен финансов ангажимент, който излиза извън мандата на едно правителство, но отново без да се казва откъде ще се вземат парите.

Към момента банката е договорила заеми от 250 млн. евро - половината от ресурса. Договорените средства не са усвоени, но ги има готови и се чака моментът да започне усвояването им според хода на дейностите. ББР се въздържа да договаря следващ ресурс, защото на този етап не е дошъл моментът на плащането, а да се държат пари назаем, без да се използват, е ненужен разход, обясниха от банката.

Реално към момента е извършено само първото усвояване на част от договорените заеми - 45 млн. евро. Те са покрили вече завършени и санирани сгради - ББР плаща според споразуменията, когато са налице всички протоколи от завършения строителен процес. В самото начало на санирането банката осигури мостово финансиране, но тъй като програмата тръгна бавно, е похарчена малка част от кредитния ресурс.

 

Източник: http://www.actualno.com

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е да получите отговори, които отдавна търсите. Използвайте ги градивно и резултата ще бъде отличен. Успехи в обществените дейности. Ще срещнете уважение и признание от страна на околните. Семейството ще ви изненада приятно с добри новини. Очаквайте предложение за съвместен проект от партньори, с които сте работили преди.
21 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не разпилявайте енергията си върху странични интереси, а се съсредоточете върху работата. Любовта ви дава стимул и способности да правите чудеса. И живеете с усещането, че няма невъзможни неща. Работата в колектив също носи добри резултати. Увличате околните с идеите си и печелите съмишленици. Възползвайте се от момента.
21 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес можете да се замете с нещо, което сте отлагали до този момент. На някои неща обаче ще трябва да обърнете сериозно внимание, затова не отлагайте повече разглеждането им. В личен план ще трябва да положите повече усилия, за да вървят гладко отношенията ви със сърдечния ви партньор.
21 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се посветите на професионалната си работа, рискувате да си навлечете неодобрението на близките си. Не за друго, а защото прекалено много време не сте сред тях и отсъствието ви им тежи. Приятни емоции за онези от вас, които ще запълнят времето си с по-интересни занимания.
21 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят е прекрасен за осъществяване на начинанията ви. Приятели ви оказват необходимата подкрепа и идеите ви ще бъдат осъществени по-скоро отколкото сте очаквали. Все пак не мислете, че всички са ви длъжни и оставяйте повече лично пространство на хората около вас.
21 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Доста разнообразен ден ви очаква днес. На работното ви място цари добро настроение, което бързо ще зарази и вас. Не бъдете прекалено подозрителни към колеги, рано или късно ще се уверите в искреността им. Мислете и за сърдечния си партньор.
21 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
21 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Взаимоотношенията ви с любимия човек днес ви удовлетворяват напълно. Чувствате се прекрасно, но ви е трудно да се съсредоточите върху работата си. Мислите ви витаят в съвсем различна насока. Постарайте се да не се набивате на очи за да нямате неприятности. Препоръчително е да прекарате вечерта навън сред приятели.
21 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очевидно имате проблеми в общуването с другите. Не си позволявайте безпочвени критики и компромати, рискувате като бумеранг да се върнат към вас. Ще ви обземат желания насочени извън дома, но това крие рискове за семейно обвързаните. За творческите личности - отлични перспективи.
21 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаква ви един сравнително спокоен ден днес. Срещата със стар приятел или приятни за вас хора ще ви зареди с положителна енергия и ентусиазъм. Моментът е подходящ за финансови начинания свързани с теглене на кредит. Не се колебайте, действайте и добрите резултати съвсем скоро ще са налице.
21 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С нови умения ще се включите в изпълнението на една задача и това ще подобри материалното и психическото ви състояние. Заобиколени от приятели ще се радвате на желани неща. Сами ще се ангажирате с обещание, което ще се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото сте предвидили. Въпреки това ще удържите на думата си.
21 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи.
21 фев 2020
Последни новини