От х:

Днес в x:

Оставиха в ареста русенските наркодилъри

Ченгето давало информация за предстоящите акции за лов на дрога

Полицаят и четиримата наркодилъри, задържани по време на спецакцията в Русе, остават за постоянно в ареста. По искане на прокуратурата, Русенският Окръжен съд им е наложил постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщи окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. Основанието е реална опасност да извършат ново престъпление, обясни Георгиев.

Петимата бяха задържани първоначално за 72 часа в ареста. Сега те ще могат да обжалват решението на Окръжния съд в Русе в тридневен срок пред Великотърновския апелативен съд. Делото ще е в Русе, защото полицаят няма имунитет, а не в Софийския градски съд. Служителят на реда, който е оперативен работник, а не разследващ полицай, е давал информация на престъпниците за евентуалните акции срещу тях. „Засега имаме данни за участието само в един случай досега, но разследването продължава. Полицейският служител е обвинен, че по служебен път му е ставала известна информация, придобита чрез СРС, която е държавна тайна. Той я е предоставял на другите обвиняеми, които се занимават с наркоразпространение. По този начин е имало опасност да провали реализирането на полицейската операция за задържането на тези лица“, поясни Георгиев.

При арестуването на наркодилърите служителите на реда установиха, че полицаят е съпричастен към престъпната дейност и е задържан веднага. Той е опитен служител и има над 20 години стаж. Бил е в различни полицейски структури, като последно работи в Първо районно полицейско управление в Русе

В дунавския град бяха арестувани четирима мъже за притежание на наркотици, както и полицейски служител за съпричастност към престъпната дейност. Акцията е под наблюдението на Окръжна прокуратура – Русе. Операцията, започнала в четвъртък, била проведена от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Русе и криминалисти на Първо и Второ РУ, под наблюдението на прокуратурата. В процеса на работа се е включил и екип на „Вътрешна сигурност“ – МВР. Минути след полунощ в четвъртък, на главен път Русе-София бил спрян за проверка лек автомобил "Мерцедес" с русенска регистрация, управляван от М.И. /34 г./. При извършеното претърсване, в автомобила били открити и иззети около 500 г марихуана, електронна везна и сума от над 3000 лв. В дома на русенеца били намерени и иззети около 120 грама марихуана, таблетки екстази, газови пистолети и патрони. В хода на операцията, криминалистите установили още двама русенци, съпричастни към разпространение на наркотици - П.М./32 г./ и И.М. /31 г./. При претърсване в жилищата им, служителите на реда открили и иззели още наркотични вещества – общо над 200 г марихуана, таблетки екстази, амфетамин, както и електронни везни. В рамките на провежданата операция, на 15 декември около 13:30 часа, служители на Второ РУ извършили проверка на лек автомобил "Тойота" с русенска регистрация. Колата, шофирана от М.И. /35г./, била спряна на ул. „Иван Ведър“ в Русе. При инспекцията в превозното средство са установени над 200 грама амфетамин и 3 грама хероин.

Случаят бил документиран от разследващ полицай и срещу мъжа е образувано бързо производство срещу 35-годишния мъж. В процеса на работа била установена и съпричастност на полицейски служител от Първо РУ – Русе към престъпната дейност. По първоначални данни, като служител, той е придобил и предоставил информация за подготвяна реализация и задържане на лица, занимаващи се с наркоразпространение в града. Тази информация представлява държавна тайна, по смисъла на закона. Във връзка с установената съпричастност в разследването са се включили и служители на „Вътрешна сигурност“ – МВР. С постановление на Окръжна прокуратура – Русе разследването по делото е възложено на следовател от ОСлО – Русе. Извършителите на престъпленията са задържани, привлечени са към наказателна отговорност, като първоначално мярката им за задържане бе удължена до 72 часа, а сега е постоянна. Работата по разследването продължава, претърсват се различни адреси в Русе.
 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини