От х:

Днес в x:

Експерти: Реформите в съдебната система се бавят

Изображение 1 от 2

    Съдебната реформа е във фокуса на общественото внимание, но съдържанието на реформите се е превърнало в заложник на корпоративно – политически интереси.

    Това каза проф. д-р Емилия Друмева - бивш конституционен съдия, при  представянето на доклад на форум "Право и справедливост" по актуални въпроси на съдебната реформа. 

    "Аргументите на правото и държавността нерядко отстъпват на аргументи на политическата конюнктура. Създава се впечатление за недостиг на воля, умения за диалог и сътрудничество между институциите на съдебната власт в полза на общото благо“, подчерта Друмева. 

    Тя коментира, че опитите да се прехвърля топката от прокуратурата към съда забавя провеждането на очакваните съдебни реформи и като че ли липсва разбиране, че тази отговорност е споделена. 

    "Неудачите, които трябва да бъдат преодолявани, не са на отделна институция, а се проявяват като неудачи на системата въобще“, каза Друмева. 

    Тя обясни, че това, което е подготвено като становище от членовете на форума, е подредено в няколко раздели по отделни теми. 

    По отношение на реформите в прокуратурата от организацията отбелязаха, че пълната децентрализация на прокуратурата крие рискове от корупция. Според експертите е нужно разширяване на публичността и отчетността, както и включване на академичната общност при отчет и назначение на нов главен прокурор. 

    Нужен е закон за съдебните експерти и вещите лица, който отговаря на стандартите на Европейския съд за правата на човека, заяви и д-р Здравка Кръстева от Юридическия факултата на Софийския университет. Тя подчерта, че е необходимо и специализирано обучение по тези стандарти на полицаи, следователи и съдии. 

    Експертите коментираха и предстоящият избор на нов състав на Висшия съдебен съвет. Те изразиха становище, че изборът на членове на ВСС и от квотата на съдебната власт, и от парламента, трябва да бъдат прозрачни и при изслушванията на кандидатите да участва академичната общност и компетентните граждански структури.

    Сред акцентите в становището са позиции по предложението на правосъдното ведомство за прехвърляне на подсъдността по корупционни дела на лица с имунитет и от висшата изпълнителна власт от Софийския градски съд на Специализирания наказателен съд. Според становището идеята на МП за прехвърляне на корупционните дела в СпНС не е противоконституционна - въпросът е дали е целесъобразна. 

    Форум „Право и справедливост“ е формираща се общност от представители от научната сфера и практиката. Организацията работи по ключови проблеми на съдебната реформа. 

    При представянето на доклада присъстваха д-р Здравка Кръстева, адвокат Пламен Петков и Борислав Цеков, доктор по Конституционно право, както и представители на Асоциацията на младите юристи.

    Източник: dir.bg

    Коментари в сайта

    Последни новини