От х:

Днес в x:

Експерти: Да се построи АЕЦ с купените руски реактори

Ядрени експерти искат България да строи нови ядрени мощности с купените вече два блока тип ВВЕР.

УС на Българското ядрено дружество (БЯД) настоява придобитото от данъкоплатците оборудване да бъде реализирано за изграждане на два блока тип ВВЕР.

В БЯД не приемаме изразходваните обществени средства да бъдат захвърлени с изоставянето на двата проекта за построяването на доказано чист, надежден и евтин източник на енергия, които да облагодетелства българското население и българската индустрия за десетилетия напред, пише в откритото писмо. 

От организацията настояват изграждане на нови ядрени мощности от 2000 мегавата, съгласно действащата Енергийна стратегия на България до 2020 г., прозрачно и експертно.

В края на миналата година България плати над 1 млрд. лв. на Росатом за двата руски реактора, след като изгуби дело в арбитражния съд.

Според експерти руските реактори не могат да бъдат продадени на трета страна, нито да бъдат изградени на друга площадка в страната. Това бе потвърдено и от руската Атомстройекспорт. Те могат да бъдат изградени единствено в АЕЦ "Белене". Имаше идея те да бъдат използвани в АЕЦ "Козлодуй".

По-рано днес стана ясно, че ЕК е утвърдила окончателно разширяването на унгарската АЕЦ “Пакш“ и предоставянето на държавна помощ за проекта. Реакторите също ще са руски.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини