От х:

Днес в x:

11 % от учениците, пробвали дрога, са посегнали към наркотика от скука

Изображение 1 от 2

    11 % от призналите, че са пробвали наркотици хасковски ученици в анкетата на областната младежка организация на БЧК, са го направили от скука. Това става ясно от допитването „Нещо повече за дрогата“, разработено по проект, финансиран от Глобалния фонд на червенокръстката организация. По проекта са обучени и доброволци младежи от Хасково, Димитровград и Свиленград, които ще имат за задача освен превенция в средата, в която се движат, при разпознаване на симптоми сред своите съученици или приятели за взимане на опиати да реагират и да ги насочват към специалисти.

    В събирането на анкетите са се включили 135 членове на МБЧК-Хасково и 117 доброволци. На въпросите в допитването са отговорили 576 ученици и младежи от Хасково,Димитровград, Свиленград и Харманли, обхванати в три възрастови групи-до 14 години, между 15 и 20 години и 21 + години, обясни областният координатор на младите червенокръстци Илияна Ангелова. В анкетата, която е анонимна, са включени 12 въпроса, свързани с видовете, интензивността на употребата, начините и причините младите хора да посягат към дрогата.

    Обобщените резултати и анализът от данните бяха отчетени днес на формална среща на част от членовете на младежката хуманитарна структура. Според данните 99 % от анкетираните не са опитвали никога дрога. 1 % са признали, че взимат наркотици, като основно това е марихуана. Трима са били честни, че са смъркали и кокаин.

    Най-честата причина, която опиталите дрога посочват, е любопитството.

    41 % от участвалите в анкетата смятат, че наркотиците са проблем за населеното място, в което живеят и почти толкова -за училището, в което учат.

    След приключването на този проект в Областната младежка структура на БЧК започват подготовката за създаването на младежки авариен екип за реакция и работа при бедствия. Зам.-председателят на организацията в региона Елица Даскалова се е заела с подготовката на доброволци по оказване на първа долекарска помощ, а председателят Илияна Ангелова работи за натрупването им на знание и умения по психо-социална подкрепа.

    Отрядите, които ще заработят през 2017 година, ще са два в състав от по седем души.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини