От х:

Днес в x:

Румяна Ченалова е призована на разпит за "Яневагейт"

Бившата съдийка Румяна Ченалова е призована на разпит по делото за записите от скандалата сага "Яневагейт".

Разследването бе възобновено, след като един оит участниците в разговорите – адвокат Момчил Мондешки, изненадващо даде интервю за в. „Труд“ година след началото на аферата, за да обяви, че записите са правени умишлено от тримата, като целта е била да говорят измислици, които да послужат като "гаранция" на бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева.

Внезапоното му изявление бе използвано от прокуратурата да се самосезира и да възобнови делото. Оказа се, че Мондешки досега изобщо не е бил разпитван за аферата, тъй като разследващите не са го призовавали. По проверката на Етичната комисия на ВСС по скандала пък, адвокатът се оказа неоткривае.

Тя бе прекратена, след като Мондешки не се отзова на нито една от близо 50-те покани, изпратени му от съвета за изслушване, а Янева заяви пред проверяващите, че не помни нищо. Единствено Ченалова декларира, че записите и разговорите в тях са автентични.

"Това са врачки и махленски клюки, какво да се проверява. Искате ли ние с вас да се съберем тука, в студиото, да си говорим едни неща и после да искаме да се проверява", каза още на 24 октомври министър-председателят, което няколко дни по-късно бе доразвито от внезапно излезлия от неизвестността Мондешки.

Междувременно Румяна Ченалова бе призована за предявяване на делото срещу нея точно в деня, в който излезе интервюто на адвоката.

"Според мен това е един опит той да спаси, не толкова себе си, колкото групата. Групата участници, по-скоро герои, на тези записи. Защото Мондешки не работи самостоятелно. Той работи в екип с Александър Ангелов – адвокатът на Делян Пеевски. Лично Мондешки е идвал при мен и ми е казвал: "Искаш ли да работиш в КТБ за Пеевски". Аз съм отказвала категорично", коментира интервюто на адвоката пред "Труд" бившата съдийка.

Последва и светкавична реакция от Борисов, който обяви, че се чувства "омерзен", че Мондешки цяла година е мълчал, а решил да говори едва, "когато му се е видяло нанагорно по някоя тема, че искат да му взимат правата".

Главното действащио лице Владимира Янева пък отново отказа да коментира скандала. Миналата седмица тя за пръв път се появи на делото си за незаконните СРС-та по разработката на ДАНС „Червей“.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини