От х:

Днес в x:

Спец.прокуратурата изправя Румяна Ченалова на съд

Специализираната прокуратура внесе обвинителния акт срещу бившия съдия в Софийския градски съд Румяна Ченалова.

Скандалната съдийка беше предадена на съд от Специализирано звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура още на 2 декември 2016 г. по обвинение за длъжностно и за документно престъпление. Обвинителният акт обаче беше върнат от съда, а междувременно делото бе прехвърлено към Специализираната прокуратура по силата на промените в НПК.

Обвинението за престъплението по служба бе за това, че от 19 юли 2013 г. до 22 януари 2015 г., като длъжностно лице на отговорно служебно положение и докладчик по търговско дело, образувано по молба на „ОЕТ -Обединени Енергийни търговци“ ООД не е изпълнила служебните си задължения.

Съдия Ченалова насрочила разглеждане на търговско дело по искова молба на дружеството от 18юли 2013 г. до Софийски градски съд срещу Националната електрическа компания за сумата от 6  459 922 лв.

Макар малбата на дружеството да е била нередовна заради невнесената държавна такса в размер на 258 396 лв, Ченалова я е допуснала за разглеждане, вместо да я остави без движение до отстраняване на нередовността.

Седмица по-късно съдия Ченалова допуснала и поисканото от дружеството обезпечение на претенцията от 6 459 922 лв. и издала обезпечителна заповед. В резултат на това сметките на НЕК били запорирани.

Наглостта в схемта стига до там, че на 15 октомври, същата година, ООД-то подало допълнителна искова молба с нова претенция за 4 392 706 лв.

Дължимата държавна такса за увеличението на иска е в размер на 175 708 лв., но и тази такса не била заплатена от ищеца.

Според събраните доказателства целта на Ченалова е била от една страна да набави имуществена облага за ищеца по делото в размер на 434 105,14 лв. невнесени държавни такси. От друга страна е направила чадър на дружеството, като е насрочила за разглеждане търговското дело, въпреки нередностите още в първоначалната искова молба.

Хода на наглост на висшия магистрат продължава фалшифициране на протокола от проведеното на 22 април 2014 г. открито съдебно заседание Ченалова удостоверила в протокола, че при проведено по-рано съдебно заседание -на 26 март пред съда били представени три фактури с получател ищеца по делото и едно преводно нареждане, и че е тя е засякла идентичност на оригиналните документи с копията, приложени по делото.

Целта на съдия Ченалова е била протоколът от съдебно заседание да бъде използван като доказателство за тези обстоятелства, коментират от спец. Прокуратурата.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото срещу Ченалова, се казва в съобщението на прокуратурата.

 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини