От х:

Днес в x:

Съдът прекрати делото срещу Румяна Ченалова


Софийският градски съд (СГС) прекрати наказателното производство по делото срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова.
Според докладчика по делото – съдия Вера Чочкова, това, в което е обвинявана Ченалова, не представлява престъпление, съобщиха от съда. 

Бившата съдийка беше обвинена в престъпление по служба и в документно престъпление - и двете извършени по делото между фирмата "Обединени Енергийни търговци“ и НЕК. 

Прокуратурата твърди, че Ченалова е направила 14 нарушения в този процес с цел да набави облага за частната фирма. Например - делото тръгнало, без фирмата да внесе такса от 430 000 лева, докато по сметките на НЕК били запорирани над 6 милиона. Така Ченалова облагодетелствала частната фирма и ощетила НЕК. 

Материалите от разследването са събрани в 18 тома. 

Софийският градски съд обаче реши, че в тези материали няма престъпление и прекрати делото. Разпореждането подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок. 

Името на бившата съдийка от Търговското отделение на СГС Румяна Ченалова стана известно в края на 2014 г., след изявление на тогавшния френски посланик Ксавие Дьо Кабан за "гнилите ябълки" в съдебната система. По-късно стана ясно, че тя част и от записите от "Яневагейт".

Самата Владимира Янева - бивша шефка на Ченалова в СГС, получи условна присъда и 1000 лева глоба по делото за незаконно подслушване "Червеи".
 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини