От х:

Днес в x:

Германската полиция задържа ”Проповедника без лице”

След разследване, продължило месеци наред, германските власти най-накрая са успели да нанесат решителен удар на ислямистката сцена във ФРГ, съобщи ARD.

При спецоперацията на германската полиция, проведена на тероторията на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, е задържан джихадист номер едно от „Ислямска държава“ в страната, съгласно оценките на властите, предаде телевизионният канал ARD, цитиран от "Фокус".

Арестуваният е 32-годишният иракчанин Ахмад Абделазиз А. с прякор Абу Валаа, от години спряган като централна фигура на немските ислямисти.

Полицията задържа "Проповедника без лице" - пише "Шпигел", както той се представя.

Акцията на полицията е била извършена в ранните часове днес, а общият брой на задържаните е пет души. Другите четирима са съучастници на Абу Валаа - турчин, сърбин, германец и камерунец. 

Срещу тях се води разследване от миналата година за вербуване на кандидат-джихадисти в Германия и организиране на пътуването им до Ирак и Сирия, предаде БТА, като се позова на ДПА. Ще им бъдат повдигнати обвинения за подкрепа на терористична организация.

Медиите пишат, че в миналото Абу Валаа е участвал в много салафистки събития като оратор. Различни исламистки страници във Фейсбук дават възможност за изява на 32-годишния иракчанин. Той се представя като "Проповедника без лице". На своите видеа е сниман почти изцяло в гръб, често носи черно наметало с качулка. По подобен начин е изобразяван пророкът Мохамед в ислямската иконография.

Има 25 000 фенове във Фейсбук, на които давал съвети за живота. Но и ги призовавал и да станат бойци на "Ислямска държава", съобщава "Шпигел".
Според изданието 24 часа преди задържането му, Абу Валаа все още давал брачни съвети.

"Повечето брачни проблеми могат да бъдат разрешени, когато двамата партньори не се карат по незначителни теми. Често става дума за някаква дреболия, която ескалира в голям скандал." Това написал ислямистът в понеделник сутринта на страницата си във Фейсбук.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини