От х:

Днес в x:

Анкара задържа съветника на премиера за връзки с Гюлен

За една година турските власти са арестували над 50 000 души

Арестуваха Бирол Ердем, главният съветник на турския министър-председател Бинали Йълдъръм. Причината са предполагаеми връзки с движението на мюсюлманския духовник Фехтуллах Гюлен, обвинен в опита за преврат от 15 юли миналата година, предаде БГНЕС.

Бившият висш служител на министерството на правосъдието беше задържан в Анкара заедно със съпругата си Гюлюмсър Ердем, съобщи информационна агенция “Анадолу“. Той е обвинен, че е член на движението ФЕТО, ръководено от Гюлен.

Турското правителство твърди, че живеещият в САЩ Гюлен е инициирал опита за сваляне на президента Реджеп Ердоган от власт. Проповедникът, който живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания от 1999 г., отрича обвиненията.

Ердем е един от най-висшите бюрократи, заподозрени във връзките с Гюлен. Той бе призован да свидетелства миналата година, за да коментира последователите на движението, след като няколко заподозрени членове го посочиха в свидетелствата си, предаде в. "Хюриет".

От миналия юли насам турските власти арестуваха над 50 000 души, включително съдии, прокурори, полицейски служители и членове на въоръжените сили по същото обвинение.

Междувременно повече от 100 000 души, работещи в обществения сектор, включително лекари, държавни служители и академици, бяха уволнени от предполагаеми връзки с ФЕТО. 

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини