От х:

Днес в x:

”Файненшъл таймс”: България пред период на нестабилност

Подкрепяният от социалистите бивш генерал от ВВС Румен Радев печели първия тур от президентските избори в България, информира "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Един успех на опозицията може да прокара пътя за оставка на правителството център дясно, предсрочни парламентарни избори и период на продължителна политическа нестабилност, коментира влиятелният британски всекидневник.

Подобни бяха снощи и първите коментари на световните агенции за президентските избори в България.

Изборите се състояха в атмосфера на широко обществено недоволство от политическата класа в България, корупцията и жизнения стандарт, който продължава да е най-ниския в Европа близо 10 години след като страната се присъедини към Европейския съюз, отбелязва вестникът.

Предизборната кампания се фокусира също върху отношенията на България с Русия, посочва "Файненшъл таймс".

Радев призова за отменяне на западните санкции, наложени на Москва след анексирането на Крим и намесата й в Източна Украйна, но заяви, че изцяло подкрепя членството на България в ЕС и НАТО.

Социологическите анкети преди изборите сочеха, че председателят на парламента Цецка Цачева ще победи с малка разлика Радев на първия тур, но ще загуби от него на балотажа, припомня вестникът.

Неочаквано силното представяне на Радев на първия тур изглежда не само подобрява шансовете му за окончателна победа, но увеличава вероятността за падане на правителството на премиера Бойко Борисов, отбелязва "Файненшъл таймс".

Бивш български офицер от ВВС, който призова Европейския съюз да отмени санкциите срещу Руската федерация, е вероятният победител на президентските избори в България, съобщава американската телевизия Ей Би Си, цитирана от агенция "Фокус".

Отношенията на балканската държава с Русия, бъдещето на Европейския съюз и увеличаващата се имиграция, след като съседните държави затвориха границите си за бежанци и мигранти, доминираха изборната кампания.

България, която се присъедини към ЕС преди десетилетие, остава най-бедният член на съюза. Бавният темп на реформи за унищожаване на корупцията и бедността предизвика обезверяване, докато над един милион млади хора от 7,2-милионната нация емигрираха към по-добро бъдеще в чужбина, коментира телевизията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ма
    майтап
    4 0
    09:24, 7 ное 2016
    Хората от страни ни виждат по-ясно отколкото ние самите. Забележете според тях колко е нашето население - "докато над един милион млади хора от 7,2-милионната нация емигрираха към по-добро бъдеще в чужбина".Следователно от 7.2 милионната нация трябва да извадим милион и нещо.В най добрия случай ставаме 6 милиона. И това най-вероятно е много по истинска цифра от тази коята ни казват от ЦИК. Според ЦИК гласоподавателите са 6милиона 834 хиляди. В тази цифра няма деца. Ако сложим децата още един милион и ставаме почти 8 милиона което тотално не е еярно!
  • 2
    Ев
    евертъна
    3 -1
    09:54, 7 ное 2016
    България я очаквало нестабилност ----Ми то тя и сега е нестабилна ----здравеопазване мвр отбрана правосъдие образование индустрия земеделие По скоро кое е стабилно------приказките и воайажите на Бойко и четиридесетте разбойници около него включително и нашето МОМЧЕНЦЕ ДЕЛЯНЧО
  • 3
    Ги
    Гилотен
    1 0
    11:44, 7 ное 2016
    Файнейшънъла нещо е вдигнал температура и го тресе.Припознаха кучия син като техен кучи син,та сега им е малко тегаво.
Последни новини