От х:

Днес в x:

Квоти за произведено в България - бесен популизъм или възможност?

Задължителни квоти на български продукти в големите търговски вериги – това предлага съюзът „Произведено в България”.

Примерна схема за такива квоти съгласно предложението гласи следното – 70% от млякото и млечните продукти да са произведени в България. 50% от плодовете и зеленчуците по рафтовете на големите магазини да са български през лятото, а през зимата – 33%. И още - 25% от колбасите да са български, а 50% от пилешкото месо – произведено в България. 75% от виното в магазините пък да бъде също българско, искат още авторите на идеята, зад които стои БСП.

На много места по света тази идея я има, подчерта зам.-председателят на съюза и известен социолог Андрей Райчев пред Нова телевизия. Например във Франция нямало протекция, но в Париж не можело да се продават плодове и зеленчуци, които са произведени на повече от 180 километра от града, каза Райчев. Всеки си е направил нещо, а ние сме „айде, заповядайте”, добави той. Според Райчев отделно големите вериги искали 40% отстъпка от цената от българските производители „за добро утро”, после имало още 12 такси, а на германски производител исканата отстъпка била 16%. Нашият производител е забит и полуубит, заяви Райчев, който се оплака и от контрола на внос.

Това, което е предложено от БСП, е противоконституционно, заяви Владимир Каролев, икономист и съветник на икономическия министър Божидар Лукарски, който зададе няколко въпроса по темата. На първо място – защо само в големите вериги, а не в малките? Няма как един закон да е избирателен. Българският производител не е забит в никакъв ъгъл – статистиката показва, че българските производители произвеждат и изнасят все повече стока. Отделно – как ще се осъществява контрол? А ако в дадена година няма достатъчно производство например на домати, празни щандове ли ще седят? В България е известен факт, че млечни продукти се правят с вносно мляко – тук какво правим? А ако не искаш да си купиш българско вино, на кого ще помогне това?

Относно селскостопанската политика трябва да се борим или изцяло за премахване на евросубсидиите, или за изравняването им в цяла Европа, беше категоричното мнение на Каролев.

Българският потребител трябва да осъзнае, че като дава 1 левче за български продукт, 30 стотинки се връщат обратно при нас – под формата на работна заплата, образование, здравеопазване, армия, контрира Райчев. При всяко производство основните данъци, които влизат в държавната хазна – ДДС и ДДС върху акциз от чужди стоки. Ако някой знае какво прави, той ще го направи, убедено заяви Каролев. Според него в България има много излишен контрол, а отделно е хубаво държавата да стимулира тържища, да стимулира българските производители да пътуват навън. Знаете ли защо няма български череши в България – ами германците дават повече пари, за да ядат български череши. Как ще накараш българският производител да не изнася, попита Каролев за финал.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини