От х:

Днес в x:

12 °C

Авторът на фентъзи Димитър Запрянов: На човек не му трябва магия, а цел

Димитър Запрянов от Димитровград е на 25 години. По образование е икономист. Факт е обаче първата му книга - фентъзи романът „Кръстопът“. Томчето вече е с втори тираж. Младият писател работи по още две заглавия в момента. Освен че пише обаче Димитър Запрянов е и сред хората, които обичат да четат. Чете всичко, които му грабне погледа като заглавие.

Дебютната си книга издава сам след ходене по мъките от издателство на издателство. Той разказва през какво минава един автор дебютант и защо няма да се откаже.


 

Има една стара приказка, която казва, че музикант къща не храни, по аналогия един писател може ли да се издържа от писане в България?

Не. Абсурд. Начинаещият поне не може, особено ако е самиздат, както съм аз.

Тоест не е лесен пътят от идеята до дистрибуцията и до читателя?

Рекламата и дистрибуцията са голям препъникамък.

Това означава ли, че в България няма политика, няма желание да се дава път на млади автори?

За България като цяло самите издателства - и големите, и малките, предпочитат да издават чуждестранни автори. Предпочитат да вземат утвърден писател, за когото вече има пазар и е достатъчно познат, да купят правата над книгата и да имат сигурна продажба и оттам печалба.

Как вървят продажбите на „Кръстопът“, пусна наскоро и втори тираж от нея?

Има търсене. Но самото разпространение е трудно. Запознаването на читателя с нов автор, с нова книга, може да стане единствено в книжарницата и често срещите са случайни. Когато нямаш реклама и издател зад гърба си всичко става доста трудно.

Първият ти роман е фентъзи, не отмина ли модата на този жанр, по едно време беше много модерно да се чете фентъзи?

То не е до мода, зависи от идеята, която има човек. Като цяло писателите на фентъзи пишат не толкова за пари, колкото заради самата идея. Парите, поне в България, за българските фентъзи автори, са просто бонус. Печалбата като такава не е удовлетворението за мен.

Какво би искал като млад автор да кажеш на книгоиздателите?

Да подкрепят българските автори. Много малко са издателствата, които правят това.

Аз завърших книгата си през 2013 година и в продължение на две години и половина я предлагах на издателства. Изпращах им откъси, ревюта, различни части от романа. Нищо.

Как ти отказваха да те издадат?

Отказът все беше тривиален, без отношение, все едно, че не съществуваш: Ще се свържем с вас до две седмици. Това ме натъжаваше ужасно много. Ако не ме харесват, защо просто не ми го казаха. Само едно от издателствата прояви отношение, отказаха ми в прав текст, като ми обясниха, че няма да ме издадат, понеже не съм известен автор.

Ако след време, когато добиеш по-голям популярност и някои от тези издателства те потърсят с предложение за голям хонорар, ще приемеш ли?

Има издателства, на които задължително ще откажа.

Смяташ ли, че младите хора у нас четат?

Смятам, че да. Но и възрастните хора у нас също четат.

Харесват ли фентъзи?

Смятам, че да. В границата между 18 и 45 години са хората, които обичат фентъзи. Има много хора в България, които го четат, има и много от тях, които четат българско фентъзи. Смятам, че им харесва, защото като цяло проблемите на героите в този измислен свят са подобни на проблемите от истинския живот, но самата магия на света от фентъзи романите, самият фон, на който се развива сюжетът, е по-приятен.

В такъв случай в живота ни може би ни трябва някаква магия, за да сме по-устремени, като твоите герои?

Магия - не, по-скоро смятам, че на всеки човек му трябва цел в живота, за да я преследва.

В момента работиш по две нови заглавия, отново във фентъзи жанра, и едната от книгите доразвива първия ти роман, разкажи за това?

Един от персонажите в „Кръстопът“, който се появява в този роман късно, сега е главен герой. Но тази книга ще може да се чете и отделно, тя не е продължения на първата.

Икономист си по образование, как така от света на цифрите, премина към словото, към необозримото? Всъщност смяташ ли да се занимаваш занапред с икономика?

С икономика - не. Хората казват, че който се занимава с математика, със статистика, с тези така наречени точни науки, след време започва много да се пали по литературата.

Както е и основното внушение в твоя роман : Никой не може да избяга от съдбата си, всичко му е предначертано.

Точно така. При мен например идеята за романа дойде внезапно, във влака. Защото пътя от Свищов, където учих, до Димитровград, е 10-11 часа. Дълъг път е и си уплътнявах времето, като си драсках разни неща, нахвърлях си разни идеи.

Написах го, създадох го, сега се опитвам да направя всичко възможно той да стигне до читателите.

Представяш света в романа си като кръстопът и то е отразено дори в заглавието. Ти си на 25 години, самият ти в коя посока от кръстопътя си поел?

Аз не съм на кръстопът, в тази част от живота си в момента се чувствам като в задънена улица, но осъзнавам, че скоро ще стигна до кръстопът.

В какво вярваш?

Вярвам в хората. Не вярвам в Бог или в някакво невидимо същество в Космоса, което предначертава всяка наша стъпка. Вярвам, че каквото трябва ще се случи.

Интервю на Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  По
  поздравления за момчето
  7 -1
  13:06, 17 окт 2016
  Браво на момчето и ...хубаво интервю! Де да бяха повече младите хора като него.
 • 2
  ..
  ..._1476790984
  0 0
  14:43, 18 окт 2016
  Има ли я тази книга по книжарниците?
  • Ди
   Димитър Запрянов
   0 0
   05:11, 21 ное 2016
   Здравейте. Извинявам се за късния отговор, но едва сега виждам статията. Книгата може да бъде поръчана лично от мен на тел номер :0896 90 53 52 или от фейсбук страницата на книгата: Фентъзи роман "Кръстопът" от Димитър Запрянов

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
20 окт 2019
Последни новини