От х:

Днес в x:

11 °C

Авторът на фентъзи Димитър Запрянов: На човек не му трябва магия, а цел

Димитър Запрянов от Димитровград е на 25 години. По образование е икономист. Факт е обаче първата му книга - фентъзи романът „Кръстопът“. Томчето вече е с втори тираж. Младият писател работи по още две заглавия в момента. Освен че пише обаче Димитър Запрянов е и сред хората, които обичат да четат. Чете всичко, които му грабне погледа като заглавие.

Дебютната си книга издава сам след ходене по мъките от издателство на издателство. Той разказва през какво минава един автор дебютант и защо няма да се откаже.


 

Има една стара приказка, която казва, че музикант къща не храни, по аналогия един писател може ли да се издържа от писане в България?

Не. Абсурд. Начинаещият поне не може, особено ако е самиздат, както съм аз.

Тоест не е лесен пътят от идеята до дистрибуцията и до читателя?

Рекламата и дистрибуцията са голям препъникамък.

Това означава ли, че в България няма политика, няма желание да се дава път на млади автори?

За България като цяло самите издателства - и големите, и малките, предпочитат да издават чуждестранни автори. Предпочитат да вземат утвърден писател, за когото вече има пазар и е достатъчно познат, да купят правата над книгата и да имат сигурна продажба и оттам печалба.

Как вървят продажбите на „Кръстопът“, пусна наскоро и втори тираж от нея?

Има търсене. Но самото разпространение е трудно. Запознаването на читателя с нов автор, с нова книга, може да стане единствено в книжарницата и често срещите са случайни. Когато нямаш реклама и издател зад гърба си всичко става доста трудно.

Първият ти роман е фентъзи, не отмина ли модата на този жанр, по едно време беше много модерно да се чете фентъзи?

То не е до мода, зависи от идеята, която има човек. Като цяло писателите на фентъзи пишат не толкова за пари, колкото заради самата идея. Парите, поне в България, за българските фентъзи автори, са просто бонус. Печалбата като такава не е удовлетворението за мен.

Какво би искал като млад автор да кажеш на книгоиздателите?

Да подкрепят българските автори. Много малко са издателствата, които правят това.

Аз завърших книгата си през 2013 година и в продължение на две години и половина я предлагах на издателства. Изпращах им откъси, ревюта, различни части от романа. Нищо.

Как ти отказваха да те издадат?

Отказът все беше тривиален, без отношение, все едно, че не съществуваш: Ще се свържем с вас до две седмици. Това ме натъжаваше ужасно много. Ако не ме харесват, защо просто не ми го казаха. Само едно от издателствата прояви отношение, отказаха ми в прав текст, като ми обясниха, че няма да ме издадат, понеже не съм известен автор.

Ако след време, когато добиеш по-голям популярност и някои от тези издателства те потърсят с предложение за голям хонорар, ще приемеш ли?

Има издателства, на които задължително ще откажа.

Смяташ ли, че младите хора у нас четат?

Смятам, че да. Но и възрастните хора у нас също четат.

Харесват ли фентъзи?

Смятам, че да. В границата между 18 и 45 години са хората, които обичат фентъзи. Има много хора в България, които го четат, има и много от тях, които четат българско фентъзи. Смятам, че им харесва, защото като цяло проблемите на героите в този измислен свят са подобни на проблемите от истинския живот, но самата магия на света от фентъзи романите, самият фон, на който се развива сюжетът, е по-приятен.

В такъв случай в живота ни може би ни трябва някаква магия, за да сме по-устремени, като твоите герои?

Магия - не, по-скоро смятам, че на всеки човек му трябва цел в живота, за да я преследва.

В момента работиш по две нови заглавия, отново във фентъзи жанра, и едната от книгите доразвива първия ти роман, разкажи за това?

Един от персонажите в „Кръстопът“, който се появява в този роман късно, сега е главен герой. Но тази книга ще може да се чете и отделно, тя не е продължения на първата.

Икономист си по образование, как така от света на цифрите, премина към словото, към необозримото? Всъщност смяташ ли да се занимаваш занапред с икономика?

С икономика - не. Хората казват, че който се занимава с математика, със статистика, с тези така наречени точни науки, след време започва много да се пали по литературата.

Както е и основното внушение в твоя роман : Никой не може да избяга от съдбата си, всичко му е предначертано.

Точно така. При мен например идеята за романа дойде внезапно, във влака. Защото пътя от Свищов, където учих, до Димитровград, е 10-11 часа. Дълъг път е и си уплътнявах времето, като си драсках разни неща, нахвърлях си разни идеи.

Написах го, създадох го, сега се опитвам да направя всичко възможно той да стигне до читателите.

Представяш света в романа си като кръстопът и то е отразено дори в заглавието. Ти си на 25 години, самият ти в коя посока от кръстопътя си поел?

Аз не съм на кръстопът, в тази част от живота си в момента се чувствам като в задънена улица, но осъзнавам, че скоро ще стигна до кръстопът.

В какво вярваш?

Вярвам в хората. Не вярвам в Бог или в някакво невидимо същество в Космоса, което предначертава всяка наша стъпка. Вярвам, че каквото трябва ще се случи.

Интервю на Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  По
  поздравления за момчето
  7 -1
  13:06, 17 окт 2016
  Браво на момчето и ...хубаво интервю! Де да бяха повече младите хора като него.
 • 2
  ..
  ..._1476790984
  0 0
  14:43, 18 окт 2016
  Има ли я тази книга по книжарниците?
  • Ди
   Димитър Запрянов
   0 0
   05:11, 21 ное 2016
   Здравейте. Извинявам се за късния отговор, но едва сега виждам статията. Книгата може да бъде поръчана лично от мен на тел номер :0896 90 53 52 или от фейсбук страницата на книгата: Фентъзи роман "Кръстопът" от Димитър Запрянов

Хороскоп за 20.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
20 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
20 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
20 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
20 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
20 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
20 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
20 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
20 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
20 ное 2019
Последни новини