От х:

Днес в x:

България с рекорден срив в обучението

Българските осмокласници са рекордьори по сриващи се знания по математика. За 12 години нивото по предмета се е влошило драматично, но дъното още не е стигнато и резултатите продължават да падат.

За този период групата на най-добрите математици у нас се е стопила над 4 пъти, а под санитарния минимум по предмета вече попадат 26% от учениците, или всеки четвърти. Това показват резултатите от международното изследване за знанията на осмокласниците по математика и природни науки TIMSS, съобщава вестник "Сега".

През 2007 г. изследването бе проведено в общо 49 държави, а резултатите са представителни за всяка от тях. Средните резултати по математика са се понижили с 13 точки до 464 точки. Така от 1995 г. насам България бележи абсолютен рекорд по спад на средния резултат от общо 63 точки.

Конкуренция в групата на отстъпващите ни прави Чехия - спад от 42 точки, както и Швеция - минус 48 точки. В общото класиране обаче Чехия продължава да държи 11-а позиция, Швеция е 15-а. След нас от включените в изследването европейски страни са само Украйна, Румъния и Босна и Херцеговина.

Първи са Тайван (598 т.), Корея (597 т.) и Сингапур (593 т.), на дъното е Катар с 307 точки.

Сривът в средните резултати е съпроводен и от рязко свиване на математическия елит у нас. През 1995 г. в групата на най-добрите, покриващи най-високото ниво в изследването, са попадали 17% от учениците, през 2007 г. процентът е 4. Добрите са намалели от 40 на 20% за сметка на учениците на средно и ниско ниво. Под минималната летва остават 26% от осмокласниците срещу 10% през 1995 г.

Не са добри и резултатите по естествени науки. Тук сме на 24-та позиция, като по всички включени предмети - биология, химия, физика и география, резултатите са чувствително под средното спрямо скалата за оценяване. Данни за предходни години по тези предмети обаче няма, защото страната ни е участвала частично в проучванията.

Множество фактори обясняват този спад, става ясно от изследването. Страната ни продължава да е сред една от най-несправедливите по зависимост на образователните резултати и икономическото положение на семействата.

В процента на бедните ученици като цяло има леко понижение, но разликата между училища с малко проблемни деца и такива с много бедни продължава да е много голяма. 77 точки делят училищата с под 10 и над 50% бедни ученици у нас. За сравнение - в Босна и Херцеговина няма почти никаква разлика - само 5 точки.

Впечатление прави и малкият брой часове по математика спрямо останалите страни - 93 при 158 за лидера Тайван например, както и редките изпитвания в българските училища. Едва 32% от включените в извадката 4019 ученици твърдят, че ги изпитват на всеки две седмици, срещу 46% средно за всички страни.

Българчетата масово бягат и от часовете - 39% са с нисък индекс на посещение на училище срещу 20% средно за другите страни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини