От х:

Днес в x:

Великобритания иска да участва в български ядрени проекти

Британската агенция по атомна енергия проявява интерес към демонтирането на стари ядрени реактори в България, изграждане на депа за отпадъци, както и към плановете за АЕЦ "Белене".

Главният изпълнителен директор на агенцията Нормън Харисън заяви пред радио "Дойче Веле", че неговата организация активно търси възможности за участие в проекти в тези области.

Агенцията по атомна енергия на Обединеното кралство (UKAEA) има солиден опит в обезопасяването на старите британски ядрени централи. Според Нормън Харисън това прави неговата организация конкурентноспособна за проекти в България.

„Повече от 10 години Британската агенция по атомна енергия развива уменията си в демонтирането на реактори, управлението на ядрени отпадъци, изграждане и поддържане на депа за тях, както и възстановяване на природата. Ние сме сред водещите световни експерти в тази област. Именно поради това проявяваме интерес към проекти в България, свързани с демонтирането на остарели мощности, както и с изграждането на хранилище за отпадъци, което сега се обсъжда в страната", казва Нормън Харисън. Но той добавя, че ръководената от него организация може да предложи и още нещо: експертна помощ

„Имаме не само задълбочени познания за защитните обвивки на реакторите, но и за това как се работи с регулаторните органи. Знаем как една централа да бъде построена така, че да отговоря на изискванията в дадена страна и къде е географски най-добре да бъдат изградени новите атомни съоръжения", посочва главният изпълнителен директор на Британската агенция по атомна енергия. Той съобщи, че агенцията вече е установила контакт както с българските власти, така и с български фирми:

„Търсим потенциални партньори - компании, или консултантски фирми, които са базирани в България. Много бихме искали да намерим български партньори и съвместно да участваме в ядрени проекти в страната. Вече водим редица преговори в тази област. Свързахме се с българското правителство в София, установихме полезни контакти и чрез българското посолство в Лондон", посочва Нормън Харисън.

Сред проектите, в които би искала да участва Британската агенция по атомна енергия, е и изграждането на втора атомна централа в Белене.

„Без съмнение това е нещо, което ни интересува", казва Нормън Харисън. „Но трябва да научим повече неща за този проект и точно с това се занимаваме сега. Искаме да установим дали разполагаме с нужната експертиза".

През последните дни зелени активисти в Германия организираха протестни акции, настоявайки концерна РВЕ да не участва в изграждането на „Белене" с довода, че районът е земетръсен. Може ли това да се превърне в сериозен проблем за втората българска атомна централа?

„Има две страни на този въпрос. Техническото предизвикателство, в рамките на което трябва да се изготви оценка за безопасността на големи сгради и всички ядрени дейности. Световният опит обаче сочи, че има техническа възможност да се постигнат нужните нива на сигурност при земетресения. Не толкова лесно може да бъде преодоляна емоционалната страна на проблема - да бъдат успокоени опасенията сред хората в страната и в съседните държави, че това, което се прави, всъщност е безопасно", заяви Харисън.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини