От х:

Днес в x:

Всеки ден българка умира от рак на маточната шийка, имунизираните намаляват драстично

    Всеки ден по една жена в България умира от рак на маточната шийка. Годишно в света се разболяват 500 000 жени, като половината от тях умират.

    Шокиращите данни изнесе на брифинг, посветен на националната програма за ваксинация на 12-13 годишните момичета срещу папилома вирус, д-р Георги Трендафилов, онкогинеколог от Хасково.

    В същото време обхванатите от старта на програмата през 2012 година в Хасково девойки намаляват драстично, съобщиха от РЗИ. През първата година са били имунизирани 230 момичета, през 2013-а 604, през 2014-а – 377, миналата година са били 113, а за първите 6 месеца на 2016-а – едва 47.

    “Програмата за безплатна имунизация на девойките закъсва. В национален мащаб обхватът й е 24 процента, а за да говорим за успех, трябва да е поне 70 на сто”, уточни д-р Трендафилов.

    Световната здравна организация препоръчва 12-13-годишната възраст на девойките като най-подходяща за имунизацията срещу човешкия папилома вирус, който доказано причинява рак на маточната шийка. За откриването на папилома вируса немският учен Харалд цур Хаузен получава Нобелова награда през 2008 година.

    “Световната тенденция е броят на заболелите да се увеличава. Но пък в развитите страни намалява смъртността. Докато при нас се увеличава и заболяваемостта, и смъртността”, обобщи д-р Трендафилов.

    Според него ваксинирането води в 99.7 процента от случаите до предпазване от коварното и смъртоносно заболяване.

    Според общопрактикуващия лекар д-р Николай Николов, който също присъства на пресконференцията, предразсъдъците за ваксините са неоснователни.

    “Когато през 1992 година се въведе задължителна ваксина срещу хепатит Б много хора възроптаха, включително колеги. Сего обаче виждаме резултатите – почти няма такава заболеваемост. В много страни по света ваксината срещу папилома вирус е задължителна, например САЩ, Канада. За да заминеш за Щатите, ти искат документ, че си ваксиниран. Честно казано, аз поставям повече такива, платени ваксини, отколкото от безплатните, за 12-13-годишни момичета”, призна докторът.

    Много от лекарите гинеколози обаче са скептични по отношение на тази ваксина, стана ясно на пресконференцията. Аргументите им били, че може да се получат усложнения. Освен това тази ваксина се прилага сравнително отсокоро, необходимо е да минат десетилетия, да има сигурни статистически данни, за да са убедени лекарите в правилността на препоръката си.

    Според д-р Николов обаче това са предразсъдъци. “Харалд цур Хаузен не случайно получава Нобелова награда за това откритие. Той доказа със сигурност връзката между вируса и този вид рак. Няма друг вид карцином, срещу който да има ваксина. Да се откажем от нея е примитивизъм”, смята д-р Николов.

    От РЗИ напомнят, че националната програма за безплатна имунизация срещу папилома вирус приключва в края на тази година.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ба
      Баба
      2 0
      14:29, 12 окт 2016
      Имам внук в Америка на 13 години и преди 1 месец са го имунизирали против папилома вирус ваксина. Явно, че там имунизират и момчетата,като се смята, че могат да се заразят от партньорката си, Господ да го пази!
    • 2
      Кр
      кристина
      2 -1
      10:02, 13 окт 2016
      Мнооого заинтересовани тез лекари бе! Заболи главите в телефоните! Всичко е пирамида,няма добри и съвестни лекари вече!
    • 3
      Мм
      ммдааа
      1 0
      13:08, 13 окт 2016
      самите лекари признават че тази ваксина води до безплодие в 40% от случаите. Как тогава да имунизираш детето си с чисто сърце?
    Последни новини