От х:

Днес в x:

Атина - арена на нови сражения

Нови сблъсъци между групи младежи и силите на реда избухнаха в центъра на Атина тази вечер, малко след погребението на 15-годишното момче, убито в събота от полицай, съобщи полицейски източник.
Младежи започнаха да хвърлят камъни, да чупят витрини на магазините и да рушат паркирани автомобили. Полицаите отговориха, като разпръснаха сълзотворен газ.

Инцидентите отново станаха на големия булевард Александрас, където в неделя станаха сблъсъци, които доведоха до размирици в цялата страна.

Този следобед също имаше сблъсъци между гимназисти и полицаи на търговска улица, намираща се на няколкостотин метра от гробището, където беше погребан Алексис Григоропулос, убит от полицай в събота.

Протестите в южната ни съседка заприличаха на същинска война.

Очевидци твърдят, че нито една сграда в района на протестите не е останала незасегната и всичко е унищожено.

В писмо до семейството на жертвата премиерът изразява скръбта си за загубата и уверява, че ще бъдат взети мерки виновните да понесат отговорността. Държавата ще се погрижи подобна трагедия повече да не се повтаря, заявява той.

В същия дух е и съболезнователното писмо на президента Каролос Папуляс, според когото смъртта на младежа е посегателство срещу правовата държава.

Предсрочни избори в Гърция поиска днес лидерът на главната опозиционна партия ПАСОК Георгиос Папандреу.

Не се спаси и пристанищният град Патра. Около 500 души нападнаха тази вечер с камъни и самоделни бомби сградата на дирекцията на полицията.

Полицаите отговориха, като използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите.

Сблъсъци имаше днес и в Солун, втория по големина град в Гърция.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини