От х:

Днес в x:

Честит празник на всички студенти!

Честването на 8 декември започва през 1903 година, по повод 15-годишния юбилей на СУ и датата става празник на всички студенти в България.
Празникът е отменен през 1944 година и е заменен със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите.

През 1962 година отново е възстановен.

На заседание на Съвета на ректорите през 1994 година, е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на студентите.

Българската православна църква отбелязва по стар стил паметта на св. Климент Охридски, смятан за един от покровителите на българското висше образование, припомня БНР.

По повод днешния студентски празник министърът на образованието и науката Даниел Вълчев ще участва в церемонията по награждаването на „Студент на годината".

Пътната полиция апелира към студентите, които ще седнат зад волана днес да шофират внимателно, да не карат пили и да се подготвят за зимни условия.

По време и след студентския празник зачестяват предпоставките за пътнотранспортни произшествия по вина и с участието на млади водачи. Най-често причините за това са движение с превишена скорост и употребата на алкохол.

Поради това до 9 декември включително по пътищата към заведения, хотели и хижи, където ще празнуват студентите, ще има проверки за алкохол, превишена скорост и ползването на предпазни колани.

Ако компанията ви реши да пътува с автомобил, най-добре е да шофира този, който има най-голям стаж и опит. Добре е също колата да бъде готова за зимни условия. Ако пък ще шофирате след студентския празник, не прекалявайте с алкохола, съветват от МВР.

От полицията припомнят още, че е хубаво да се разделите с наздравиците поне 8 часа преди да седнете зад волана. Бъдете толерантни на пътя и ползвайте предпазни колани.

Честит празник на всички студенти!
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини