От х:

Днес в x:

Избори 2 в 1 насред криза

"Цинично е да харчим 20 млн. лева в период на финансова криза за гласуване", заяви по време на провеждащата се в Благоевград кръгла маса на тема "Да спасим почтеността на изборния процес в България" зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев.

Според Велчев толкова ще бъдат излишните пари, ако Конституционният съд не намери решение на въпроса изборите за европейски и български парламент да се проведат в един ден, информира агенция Фокус.

"20 млн. лева са парите, които получават от стипендии всички български студенти. Не виждам как останалите политически партии и Конституционният съд ще откажат такива поправки", допълни Милен Велчев. Този вариант според него освен, че ще спести пари, ще повиши драстично и избирателния процес.

Освен избори 2 в 1, както ги определи зам.-председателят на НДСВ, той призова изборният ден да се проведе в работен ден, както е в САЩ и гласоподавателите да бъдат освобождавани от работните си места, за да могат да гласуват. По думите на Милен Велчев в България трябва да бъде въведена задължителна форма на гласуване, това обаче трябва да бъде прието задължително след референдум.

"Искаме хората сами да покажат, че са достатъчно узрели за тази форма на гласуване и искам това да го кажат, чрез референдум", каза Милен Велчев. Той допълни, че думата коалиция в българския политически жаргон не е лоша дума.

"Коалиционното управление е най-добрият начин за управлението на България, така, че смятам, че родината ни е обречена да се управлява от коалиции", каза още Милен Велчев.

Петър-Андреас Бохман, който е постоянен представител на фондация "Фридрих Науман" за България, Румъния, Македония и Молдова заяви, че прозрачността на парламентарните избори е основен стълб на едно демократично общество.

Според Бохман ако изборите не са прозрачни, не би могло да съществува демократично управление в една страна. За това, според него, е нужно и политическите партии да спечелят доверието на гражданите, защото в Германия гражданите са сигурни в своите избраници.

Там практиката, е показала, че обединението на изборите с тези за Европейски парламент увеличава значително процента на гласували и в същото време намалява административните разходи.

Следващата 2009 година не е изборна само за България, а и за Германия.

Аспарух Панов също от фондация "Фридрих Науман", призова за почтеност и коректност на изборния процес. Това според него няма как да стане, когато страната ни е представена от много политически партии.

"Тези партии, които нямат ясна партийна програма, само объркват българския гласоподавател и го отвращават от изборния процес", смята Панов. Според него крайно време е да се промени тази многопартийност, тъй като много от тези формации не съчетават отговорност.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини