От х:

Днес в x:

1000 лева и автомобилът става невидим

Камерите, с които КАТ следи по кръстовищата, вече не са сериозна заплаха. Срещу 1000 лева автомобилът може да стане невидим за органите на реда, а може да ви излезе дори и по-евтино, показа проверка на в. "Монитор", цитиран от БГНЕС.

Поставянето на безцветен антирефлексен панел върху номера или напръскването му със специален спрей превръщат камерите на Пътна полиция в бутафорни уреди. Патрулът в храстите също може да бъде обезоръжен. Малък детектор в купето на колата засича радарите от 2 км и предупреждава шофьорите с леко писукане.

В момента 30 камери следят за нарушители по кръстовищата и натоварените булеварди в столицата. Ако водачът кара в буслентата на "Цариградско шосе" или отпусне крака върху газта, получава призовка да се яви в КАТ. Там му показват нарушението и започва ходенето по мъките - писане на акт, висене с часове за наказателно постановление и редене на безкрайна опашка за заплащане на глобата. Ако искате да избегнете този ужас, попитайте в автосервиза, който посещавате, за антирефлексен панел, издава тайната изданието. Той представлява безцветна табелка. Поставя се върху регистрационния номер на колата и не се забелязва. Ако се гледа фронтално, номерът се вижда ясно. При вглеждане под ъгъл обаче цифрите са размазани. Камерите на КАТ също снимат под определен ъгъл. След щракването на нарушителя на снимката се вижда цветът на колата, марката є, но регистрационният номер е замъглен. Цената на табелките е между 150 и 200 лева. Продават се нелегално по автосервизите и се поръчват предимно от шофьори със скъпи коли, които често имат срещи с КАТ.
След пускането на системата за видеонаблюдение във Варна "маскировката" за номер стана особено актуална. Клиенти обаче се оплакват, че заради високата цена табелките им често стават обект на кражби. Те могат да бъдат поръчани и от сайтове в интернет, като там цената е 20-30 долара. В оказиона Ebay може да се намери дори за 15 долара.

"Табелките са незаконни, глобата за тях е 50 лева. Обмисляме да я увеличим. Тези плаки са много тънки и са под формата на решетка. Лентичките са мънички, но принципно влияят на камерите", коментираха от КАТ.

Вече се предлагат и нови и усъвършенствани радар детектори. Малките уреди са напълно легални. Разликата между тях и антирадарите, за които вече може да отнесете яки глоби, е, че детекторът само "надушва" и предупреждава за опасност на пътя, докато антирадарът директно заглушава устройствата на униформените.

Качествените модели за предупреждение започват от 300 лв. и достигат цени от 600-700 лв. За тези пари получавате истинска защита. Малката джаджа може да запамети чрез джипиес всички камери за скорост и червен светофар и да предупреждава шофьора, когато е в техния обсег. При каране в града има режим за разпознаване на фалшивите смущения от истинска опасност. Улавя безпроблемно и лазерните радари. Такива обаче все още не са на въоръжение при родните катаджии. Специалисти твърдят, че детектор за 200-250 лева също върши добра работа.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини