От х:

Днес в x:

Грандиозен концерт за Курбан Байрам в Кърджали

    По случай най-големия мюсюлмански празник - Курбан Байрам, читалище „Юмер Лютфи” със съдействието на община Кърджали организира грандиозен празничен концерт в Дома на културата. В залата, която се оказа тясна, за да побере всички, дойдоха хора от няколко поколения. Най-малкият гост бе тринадесетмесечният Айдън Али от ардинското село Горно Прахово, а най-възрастният – 79-годишната Фатие Мехмед от кърджалийското село Бели пласт.

    Културната проява бе уважена от зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, областният лидер  на ДПС инж. Изет Шабан, кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман, председателят на общинската организация на ДПС в Кърджали Мюмюн Али. Тук бяха още председателят на сдружението на учителите в Гърция Сами Тораман, зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова.

    Присъстващите не спираха с аплодисментите, омаяни от изпълненията на ансамбъла за турски песни и танци „Кърджали” с главен художествен ръководител Юксел Есен и Себахат Неджиб,  детската фолклорна група и балетната формация „Сюрприз“.

    Публиката се наслади и на изпълненията на младите солисти от духовното средище.

    Най-бурните аплодисменти бяха за 10-годишната Илайда Ферад и 12-годишният Толга Хасан, които изпяха в дует песента „Ще се оправи бе приятел” ”, и с таланта си показаха, че в бъдеще ще станат известни певци..

    С много аплодисменти бяха посрещнати и изпълненията на Бехие Ахмед, Байрам Байрам, Дуйгу Емин, Чагла Бирол и Айсун Ахмед.

    A традиционната игра „Зейбек” потопи зрителите сред чудното вълшебство на турските народни танци.

    От името на общинското ръководство зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис поздрави всички присъстващи в залата с най-големия мюсюлмански празник - Курбан Байрам. „Всеки празник за нас е един повод да бъдем заедно всички, независимо дали това е мюсюлмански или християнски. Празниците ни са споделени взаимно. Кърджали винаги дава един добър модел на взаимодействие, пример и послание и към страната ни и към Европа със своето толерантно отношение. Гордея се, че съм кмет на най-толерантния град”. заяви инж. Хасан Азис.

    Концертът завърши с песента „Целият свят да е празник”, която бе изпята на турски език от всички присъстващи.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини