От х:

Днес в x:

Реформата изхвърля калпавите учители от училище

Иван Панайотов, началник на Регионалното управление на образованието в Хасково

- Г-н Панайотов, учебната 2016 -2017 година стартира с доста объркани представи на ученици, родители и учители от новата образователна реформа. Вие като експерт кои страхове бихте искали да успокоите най-напред?

- Когато работехме, защото и аз съм бил в работни групи по изработването на новия Закон, искахме да съберем в него опита от предишни промени и реформи от средното образование, както и добрата практика в други страни, за да се получи добър нормативен акт. Така се появи един доста голям закон с  обемисти приложения, като „Единния образователен стандарт“. Това може би е недостатък, тъй като законът стана доста тежък. Но стремежът е чрез него да имаме едно по-добро качество на образованието за децата ни и то да бъде по-близко до живота, т.е учениците да намерят по-лесно реализация.

А притесненията в началото на учебната година обикновено са свързани с това, което се очаква да бъде променено. Вече се знае, че най-много промени ще има в първи и пети клас. Там ще има нови учебни програми, нови учебници. Истината е, че учебниците в първи и пети клас няма как да са нови, въпреки промените в учебната програма, но пък и новите неща не са чак толкова големи, че да не могат да бъдат използвани старите помагала. Единствено учебникът по история в пети клас ще бъде съвършено нов и той вече е получен в почти всички училища.

Децата в първи клас ще учат две седмици повече отпреди, което, мисля, че не е лошо, нито за тях, нито за родителите. За родителите ще е добре, защото децата ще бъдат по-дълго ангажирани в училище, а  пък за децата - защото самият материал ще бъде преподаван в по-лек вариант.

Това, което се чува като сериозно притеснение за първокласниците, е за порядъка, по който ще се изучава азбуката. Духът на закона е да се даде повече свобода на учителя. Това е човекът, който е най-близко до своите ученици, най-добре познава техните потребности и преценката му ще е най-точна.

А иначе всички учители на първи и пети клас в региона вече са минали обучение и не бива да има притеснения.

- Под каквато и поредност да учат буквите, надали ще има първокласник, който в края на годината да не може да срича. Но не се ли задъхваме прекалено от образователни реформи през последните 20 години. Защо ни е поредната?

- Всъщност реформата се забави, затова належащите промени така се натрупаха. Още през 2005-2006 година беше приeта една концепция в НС за образованието и тя включваше няколко много важни елемента, които сега влизат наведнъж, за съжаление.

Може би най-важното в настоящата  реформа е, че всички ще завършват основно образование в седми клас. Друго основно в новата концепция е, че учениците в горен курс ще имат повече възможности за избор на учебни предмети. Сега всички говорим, че в 12 клас се готвят за постъпване във ВУЗ, много често има отстъстващи от класните стаи. Затова идеята е след девети клас учениците да могат да посочват профилиращи предмети. Това означава, че ще могат да изучават това, което те смятат, че ще ползват във висшето си образование впоследствие или пък по-късно, при кандидатстване за работа. 

Съществена промяна е и че освен след седми клас, ще има възможност за нов прием и след девети. Това е шанс за един малко по-късен избор, тъй като много често децата след седми клас се ориентират под въздействието на приятели или някаква емоция. В по-горен клас вече са по-зрели и този избор е по-осъзнат.

- Това означава ли, че се приближаваме все повече към западния модел на образование?

- Донякъде. Тази промяна се сравнява с английската система, при която учениците се подготвят още от училище за това, което ще изучават в следващия образователен етап.

- В промените са заложени изисквания и за подобряване квалификацията на учителите чрез атестиране. Появяват се вече обаче и сериозни коментари от страна на някои преподаватели, че това ще позволи лесното отстраняване на учители и поставянето на местата им на т. нар. „наши хора“.

- Всъщност атестирането ще влезе в сила чак след четири години. Освен за учителите, ще важи и за директорите. При учителите то ще даде  възможност за бързо кариерно израстване.

При високи оценки от атестирането всеки ще може да заеме по-бързо по-висока длъжност - старши и главен учител, а не да израства само на базата на натрупан стаж.

Разбирам опасенията на колегите, че  може да бъде  използвано като регламентиран начин за освобождаване на учители и директори, но ги уверявам, че атестирането няма как да се използва за кадруване.

- Тоест, добрите учители ще са тези с по-висока професионална степен според резултатите им като преподаватели, а не онези, които не са направили нищо за своето професионално развитие, но получават по-високата степен само защото се престояли в училище 10 години?

- Да, затова смятам, че тази промяна е много мотивираща. Атестирането е само и единствено с цел мотивация, а не да се освободим от един или друг преподавател. Дано колегите да разберат правилно тази идея.

- А как законът ще защити учителя, за да няма спекулации?

- Самият стандарт вече го е защитил до голяма степен, защото при атестирането на учителя оценката му ще бъде сума от самооценката и тази на комисия, формирана от колектива в учебното заведение.

- Това няма ли да доведе до вътрешни конфликти?

Надали, ако критериите за оценяване и мотивите към оценката са достатъчно обективни. Критериите са свързани с резултатите от труда на учителя, с неговата активност в училище и извън него, до голяма степен са свързани и с неговата квалификация. Важно е да отбележа, че ще има задължителна квалификация, която ще дава определени квалификационни кредити, без които ще се получи ниска оценка при атестирането.

- При какви обстоятелства учителите обаче ще попадат в графата „уволнен“?

- Ако получи два пъти последователно най-ниската оценка при атестирането. При първата такава оценка ще се прави план за подобрение на работа му. Но ако при следващата атестация отново има най-ниската оценка, учителят или директорът отпада от системата. Има достатъчно защитни механизми отпадане от системата да не се случва, въпреки че обществото е много чувствително към хора, които не си вършат добре работата, особено в системата на образованието. По-важното обаче в случая е да бъдат мотивирани колегите да подобряват квалификацията и качеството на работата си, защото смисълът на всичко са крайните резултати на децата.

- При  разговорите ми с учители по повод квалификациите те споделиха, че ще ощетяват семействата си, за да заделят пари за курсовете. Това няма ли да се превърне в узаконена схема за „пълнене на гуши“ на приближени до просветни шефове фирми, които предлагат различни форми на обучение?

- Едно от изискванията на Закона е всички фирми, които предлагат квалификационни курсове за учители, да бъдат събрани в единен регистър, който тепърва ще бъде създаден. Те ще бъдат лицензирани от МОН на базата на ясни критерии. А разходите по квалификацията на учителите ще бъдат поети от бюджета на учебното заведение. Те ще са различни за всяко училище и ще представляват 0,8 %, изчислени на базата на  средствата за заплати в даденото училище. Това е регламентирано дори в Колективния трудов договор.

- Един от най-ожесточените дебати е за децата до 4-ти клас, които няма да могат да повтарят класа. Дали е добре изоставащите да вървят нагоре с останалите?

- Ще си позволя да дам повече лично мнение, отколкото експертно, защото съм имал съученик в малките класове, който беше „повтаряч“, както му казвахме. Не мисля, че в края на втората му година в същия клас, макар преминал през същия учебен материал за втори път, той постигна по-добри резултати. Напротив, чувстваше се много зле и се демотивира още повече. И психолозите смятат, че при малките ученици ефектът от повтаряне ще е по-скоро отрицателен.

- Предстои отварянето на голяма електронна платформа, в която всяко дете ще има собствено досие - от детската градина до последния клас в училище. Какво ще представлява това?

- Първо да уточня, че данните няма да са общодостъпни. Целта е да има цялостен поглед от детската градина до 12 клас. Тази информация ще върви с детето навсякъде. Така ще има пълна информация за резултатите на детето през годините, формите на обучение, през което е преминало. Ще имаме цялостен поглед и ако има пропуски, по-лесно ще се хващат, ако пък има в дадени сфери много добри резултати, ще бъде насочвано отрано.

- Кажете откровено, смятате ли, че тази реформа ще е успешна?

- Смятам, че ще е успешна, ако се вложат достатъчно усилия и финанси. Усилия определено се влагат, тъй като са ангажирани всички учители, родителите също, чрез обществените съвети. Така родителите ще са по-близо до детската градина и училище и ще участват във взимането на важни решения.

Реформата влиза постъпателно и след четири години ще си проличи. Тогава днешните първокласници ще са в четвърти клас, когато има външно оценяване, и тогава резултатите ще покажат.

- И накрая, Вие как си спомняте първия учебен ден на 15-ти септември?

Най-първия, като ученик в училище „Климент“ го помня черно-бял, може би защото снимките ми като първокласник от онова време са черно-бели.

Като учител за първи път прекрачих учебния праг на 15-ти септември като преподавател по руски език в ТВУ-то в с. Динево, където постъпих по разпределение.

По-късно се преместих като преподавател по руски език на първокласници в СОУ „Любен Каравелов“ в Хасково, в същото училище след време бях и учител в гимназиален клас.

Но определено 15-ти септември в училище ми липсва, липсват ми погледите на учениците, когато след ваканцията се съберем отново.

Може би някой ден отново ще се върна като преподавател в училище.

Интервю на Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (29)

  • 1
    Ти
    тинтири минтири
    78 -8
    20:22, 14 сеп 2016
    А вас, калпавите от инспектората, кой или какво може да изхвърли?
    • Ma
      mazen
      1 0
      23:36, 18 сеп 2016
      Този панайотов е най-мазния човек който съм срещал в живота си.
      Абсолютно никакво достойнство.
  • 2
    Ве
    Веселина
    51 -7
    20:37, 14 сеп 2016
    А тези които си купуват даскалските си места като моята колежка Диана Андреева от Механото ще останат ли .........
  • 3
    Ми
    Мина
    50 -1
    20:39, 14 сеп 2016
    А кой ще защити учителя от агресивни ученици.Родителите просто нямат идея колко различни са децата им в училище , особено по- големите.Прочетох,че се създава щат за помощник учител, който ще се грижи точно за дисциплината в клас.Ще има ли в димитровградските училища такива бройки.Защото освен агресивни ученици,има и доста напористи майки,които просто не познават децата си.
  • 4
    АБ
    А б в
    61 -3
    21:14, 14 сеп 2016
    А калпавите директорки на училища кога ще ги изхвърлите - о тях не може, те си "печелят" благоразположение с подаръци, жестове, както си печелят конкурси с бонбони. Като човек е толкова кадърен може и в София да си вземе изпита - ама не би. У Хасково по лесно става - и една точка повече стига. Нали така. После почва да гони хора и да назначава дружки - една по една по кьопави! Ама заплатите им в небето. Пък приказките им - несвързани!
  • 5
    Не
    Незапознат
    56 -2
    21:15, 14 сеп 2016
    Има ли смисъл да коментираме въобще.Всеки прочел интервюто ще ахне от
    недоумение и възмущение за част от нещата изречени от г-н Панайотов.Пък
    последното изречение с което завършва пледоарията си направо е трепач.Но
    основно заради това че ако не им харесва написаното след известно време ще
    се намесят и ще бъде изтрита всяка една дума казана от от нас.На 02.09.20016
    имаше статия под заглавие:''Уволниха учителка в първият учебен ден на Спортното''
    Под нея имаше един чувал с коментари които буквално закопаваха РИО и
    отделни видни и влиятелни личностти в тази сфера.Няма ги.Всичките са изтрити.
  • 6
    Да
    Да попитаме
    63 -1
    21:30, 14 сеп 2016
    Да попитаме г-н началника на РУО - правилата важат ли за жена му? Когато тя започне да спазва всички правила, които се налагат и на останалите - тогава г-н началника да се прави на принципен и праведен. Колкото до работните групи в които е участвал за новият закон - още по-зле за неговите претенции и професионални качества. Значи госпожата тропва с крак и всичко и се угажда, гопожата възразява и дейностите се преразпределят, госпожата капризничи и мъжлето се заема да оправи работата! Как, кои и колко обективно ще атестират неговата жена. Значи тя може да премерва и пести силите си в дейности които и носят допълнителни средства, пък други могат да се занимават с "благотворителност". Госпожата винаги може да е с премерено количество лекторски - да има приход, ама да не се претоварва. Ау, колко лесно е да се атестира. Веднага се казва - паразит с претенции, без култура на комуникация и елементарно прилично общуване.!
  • 7
    Ji
    jiji
    47 -2
    23:39, 14 сеп 2016
    Панайотов, ти си първият за изхвърляне.
  • 8
    Пр
    проблеми
    39 -1
    23:49, 14 сеп 2016
    В Хасково от много време вече има проблеми в учителските среди. Истината е че децата стават все по малко и все по невъзпитани. Родителите вместо да ги вразумят се карат с учителите....Няма как да има работа за учителите като по цели класове вече липсват. Колко катастрофи стават и колко деца загиват, колко много деца заминаха с родителите си за чужбина ...Истината е че колкото са по-малко децата толкова повече дразги ще има между учителите.
  • 9
    36
    369147
    47 0
    00:45, 15 сеп 2016
    Когато директор бъде сменен, веднага му се намира място, но не като учител, а отново като началник, най-малкото като пом.директор. Научаваме го експресно и след като е станало вече факт. Пресен факт с директорката на ТМАСС, която след обединението на две училища остана без работа. Научаваме днес, че новото й работно място е като пом.директор в гимназията по туризъм. Сигурно не копнее да е учител в училище,да не говорим пък за възможността да бъде изпратена в някое от близките села, па макар и като началник. Но не. Задължително в града и то като пом.директор. Висока оценка за професионализма й. Само тя е. В самото училище подходящи няма. Защо. Защото там нямат добри учители ли... Едва ли е така. За всички в образователната сфера е ясен принципа, по който се извършват тези назначения. Началник без работа не остава. И то без хубава работа, както и добре заплатена. За тях местата се премълчават и пазят до последния възможен момент. Сигурно затова и ************** от ОУО не я пенсионират, макар че много отдавна е навършила години за пенсия. Стои си на стола на пом.директора, получава си голямата заплата, както и общоизвестните повсеместно облаги и най-вероятно топли мястото за някой друг съкратен, свален или преместен началник. Това нито е нормално, нито е редно. Нима законите важат само за редовите учители. Освен всичко друго и самия министър даде достатъчно ясен знак, че в пенсионна възраст директори и пом.директори трябва да бъдат пенсионирани. Какво още има да се чака. Да останем все пак с надеждата, че при атестациите няма да отпадат добрите учители. То връзки, връзки...ама все пак трябва да има и добри преподаватели в училищата ни, защото от тях зависи бъдещето на децата ни. Дано е по-добро.
  • 10
    U4
    u4itel
    53 -2
    07:12, 15 сеп 2016
    ПАНАЙОТОВ, ПАНАЙОТОВ, с тая руска филология кой знае на коя пазарджийска маса щеше да дремеш , ама се намърда в това РИО и си мрънкаш глупости.Отдавна си за изхвърляне ама и това ще стане,хайде отивай да учиш децата да те видим какъв учител си.
  • 11
    Ab
    Abv
    44 -2
    07:43, 15 сеп 2016
    Г-жа Панайотова защо не се скрие някъде,че всички и знаем резилите. А като даскал - типа куха и с претенции.
    А какво ще прави г-жа Милева без подкупи? Или Янев и е дал директорска заплата, та нали след месец ще е зам. директор на езикова.
  • 12
    Не
    Не съм учител
    42 0
    09:13, 15 сеп 2016
    Цитат от интервюто: " При високи оценки от атестирането всеки ще може да заеме по-бързо по-висока длъжност - старши и главен учител, а не да израства само на базата на натрупан стаж."
    Като си представите, че в едно училище има САМО по ЕДИН старши и главен учител, за какво кариерно израстване става дума. Ако се втурнат всички учители да израстват - голямо израстване ще падне. Всичко е безумно тъпо и далеч от действителността и реалността. Но при такъв министър и такъв регионален инспекторат няма шанс за по-добро. Господ да ни е на помощ!
  • 13
    Ве
    Веселина
    46 -3
    09:17, 15 сеп 2016
    в инспектората работят надути ,псевдоспециалисти,некадърни грандомани начело с началника им
  • 14
    Ге
    Георги
    31 -3
    09:33, 15 сеп 2016
    в инспектората работят надути,корумпирани псевдоспециалисти,некадърни грандомани на4ело с на4алника им
  • 15
    Ха
    ха ха
    33 -1
    16:52, 15 сеп 2016
    А тоя "началник " на инспектората кога ще го изхвърлят като некадърник. Като иска да ходи учител
  • 16
    Зн
    Знаете ли
    25 0
    20:46, 15 сеп 2016
    Знаете ли, че при оная Бясната селянка няма нито един главен учител в цялото училище. Преди нея и при нея всички бяха принудени да си подадат молбите за "отвод" от тази длъжност. Вече две години започва трета госпожата си прави пас и се държи с хората като с боклуци. Гони едни хора, назначава дружки! Колкото изгони - двойно назначава! Но с толкова любимки дето се е заобиколила, накрая ще изгърми, защото некадърността на купондийките, мазничките, чалгаджийките, шармантните, театралните, младежките и новите не може да се компенсира вече от останалите. Баланс трябва да има, защото всичко ще се сгромоляса. Госпожата не бива да гледа само цифрите - каквото и да говорят те бързо се променят. Особено, ако почнат да се разчуват някои неща касаещи училището, личните и връзки и как се стигна до тук.
  • 17
    Wb
    Wb
    22 0
    21:41, 16 сеп 2016
    Уф няма отърване от тая Амбициозната бакшишка! Ма тва колко енергия трябва да има тва нещо, че да огрява навсякъде с бесните си нрави, поучения, сарказми, простотии и недодялани приказки. Ходи си гледай бизнеса ма, и остави образованието на учители и хора от системата. Много болни мечти трябва да имаш, че да продължаваш да се правиш на вся и все - то верно че половината колектив ен е подменен, ама то колко "дружки" да има тая!
  • 18
    Да
    Данка
    16 -2
    23:15, 16 сеп 2016
    А защо нищо не се казва за "капацитета" директор на АВТОТО? Донка Станчева съсипа това училище. И сливането с ПГСС няма да и свърши работа. Няма ученици, а учителите си мълчат и траят. РЗИ затвори като негодна и опасна за живота и здравето на децата половината им сграда. Панайотов, докога ще толерираш дружката си Донка Станчева? Дръжте се яко нали, сте другари с мъжа й! Калпава директорка, ама с големи връзки. Всичко се замита, за да не разгневят Станчеви.
  • 19
    Ре
    Реално
    19 0
    01:39, 17 сеп 2016
    Вие си пишете, ама на тях не им пука. Нищо не се променя, след казаните 100% истини. Муха ги щипнала, досаден комар им развалил за кратко рахата, ама какво от това. Изтърпяват го за ден-два и си продължават, както си знаят. Все едно нищо не се е случило. Все едно не се отнася до тях. Такова дебелоочие. Сякаш с още по-голямо нахалство продължават да си живеят в техния свят и да си въртят далаверите. Така са свикнали на принципа "всяко чудо за три дни". Пълни пердета. Нищо не променят, даже по-безочливи стават. Сякаш казват на хората "никога нищо не зависи от вас, пък вие си пишете, освобождавайте се от гнева си, че това е здравословно". Мислят за нас, бе. Само дето често търкат някои от най-точните и пиперливи коментари. Да се чуди човек дали има смисъл да се пише, когато всичко си продължава по старому. Стрес за редовите, безразличие и досада от страна на техни величества. Не се отказвайте да им показвате игричките и далаверите. Това е начинът. Друг няма. Казаното тук се следи. Балоните се надуват, надуват...но не може до безкрайност. Като няма мярка, пукат се. Дано промените най-после започнат, че вече наистина е нетърпимо. Хората не са толкова озлобени, че да са слепи за доброто. Радват се на всеки проблясък по пътя на истината, справедливостта и закона. Не може всичко да е само пошла стъкмистика. Има толкова честни, можещи и знаещи професионалисти, готови да работят, да помагат и да дават път на младите. Време е старата гвардия да освободи терена и да им даде път. Като не може доброволно, ще го сторят зорноволно. Друг начин няма.
  • 20
    Za
    za mladite
    13 -2
    06:44, 17 сеп 2016
    И като назначим младите учители, познай какво се случва.
    Преди децата бързат да си тръгнат, вечно на телефоните, "старите" им вършат работата,
    родителите негодуват..
  • 21
    98
    9865
    19 0
    16:12, 17 сеп 2016
    Г- н Панайотов какво е работното време на директора и зам. директора?
  • 22
    Ов
    Овца
    10 0
    17:49, 17 сеп 2016
    Работното време на директорката е "плаващо" понятие - точно като плаващата запетая - има там някакви правила ама те не са определящи! Една директорка обичайно работи за следните неща и съответно си запълва интервалите от време между кафето и цигарите със - колкото да размахва пръст на учителите , колкото да намери недостатък или несъществуващи грешки, задължително с дежурно навикване, колкото да си смени мението 2-3 пъти и съответно да се окаже че поради тази причина всяка работа трябва да се върши по 2-3 пъти; колкото да уволни или изгони някой, пък на негово място да си нагласи свой човек; колкото да се спре и да обере подмазването и "комплиментите" на слагачките, купонджийките, театралките, младежките, чалгаджийките, шармантните и другите подлоги! И когато другите вече са изморени от работа - тя се сеща, че на нея тогава и се работи или пък тогава се е освободила от безкрайните срещи и разговори и изведнъж решава, че никои друг нещо е свършил без нейния надзор. Даже когато свършеното е видно, то никога не е без забележки и рядко бива прието без да върне за повторно "преправяне". Ами от къде сили да работиш да такива. Пък какво име те да работят такива!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
  • 23
    Sp
    spas
    14 0
    21:38, 17 сеп 2016
    Абе Панайотов - толкова ти дреме за образованието в града. В момента директорите се изяждат едни други за деца, подливат си вода, правят си мръсотии и каквото им дойде наум. Пък ти седиш и им гледаш сеира. От недоносчето РУО час по час спускате поредната простотия - никога нищо не знаете, винаги не сте виновни, сроковете не ги измисляте вие и т.н. Ами като сте просто едни пощаджии или да ви преназначат на пощаджийски заплати или да ви закрият - в 21 век има достатъчно сайто за електронна поща, електронни портали, онлайн платформи и дори фейс бук. Няма нужда от дебили като вас да ги хрантутят истински работещите!
  • 24
    Ан
    ана
    8 -1
    09:24, 18 сеп 2016
    Колко показателно?! Нищо положително за образованието в града.
  • 25
    Ми
    Минка
    9 0
    10:19, 18 сеп 2016
    Ами няма да има нищо положително, няма как със сегашните директорки и отгоре с нов закон и реформа. Но както по горе Реално казва, няма да спираме да пишем истини, защото всеки се надява, че някоя директорка или заместничка ще си вземат поука и ще погледнат и към себе си! Директорките вече масово гонят или прилагат натиск върху учителите за пенсия, а новите кадри са неориентирани, необиграни, но част от тях и не желаят да се научат. Те разчитаат на блоговоление свише. Колкото до това, че други им вършат работата - то винаги е било така, но не само за младите, ами и за дружките на шефката - те примигват, че не са запознати и веднаги се втурват да им обясняват - може и по 10 пъти. А друг ако попита два пъти бива овикан, че не знае, че не може, че не е запознат! Двоиният стандарт на директорките, вече изключително дразни до нетърпимост останалите. Това не може да продължава така. Някоя директорка ще изгърми с мастото си, че да се научат другите на отношение и човечност!
  • 26
    24
    240578
    7 0
    16:36, 18 сеп 2016
    Плаващото работно време на директори и зам.директори е в някой кафене.
  • 27
    Аз
    Аз да ви кажа
    8 0
    18:06, 18 сеп 2016
    Абе няма нищо лошо да ходят да пият кафе директорките, пък и заместничките да са с тях. Ако преди това се разпределят задачите, всеки да знае какво върши и за какво е отговорен - пък и да го оставят намира да си свърши работа! То иначе от нервозно потропване с токчета, от ежеминутно до къде е работа и още куп задачи между другото нищо не може да се свърши. После хем си виновен, хем си некадърен, хем си за смяна. А заместничките, които се правят на полицаи и само ходят и дебнат учителите, за това и онова, топят ги на директорите, и всякакви такива, що не седна да си научат задълженията и да си вършат пряката работа, а не да се хравят и те на недостижими специалистки. Че ги знаем повечето какви кухи лейки са - едно решение не могат да вземат!
  • 28
    53
    539731
    4 0
    06:31, 19 сеп 2016
    Айде бе, още ли не сте пенсионирали **************. Докога ще се размотава тая баба Цола. Не се ли находи, не се ли нафръцка и наяде на пари и облаги тая фалшива жена. Стига с тия селски вечеринки и циркове.
Последни новини